2010. szeptember 28., kedd

20 perc a Mediterráneum: Kapros-tejszínes halfilé

Nem volt kedvem nagy főzőcskézéshez - mint általában hétköznaponként. Idő sincs. A gyors hűtőterepszemle eredménye: két szelet pangasius-filé lapul a fagyasztó mélyén, maradék a múltkori fish and chips-ből. A hal gyors, egészséges, finom, de nekem rántva kissé unalmas. Tejszínes szószokkal viszont kitűnően variálható. Most egy jó csokor kapor lett az ízadó: a kettő együtt fergetegesen finom!

Hozzávalók 2 személyre:
2 nagy szelet fehér húsú halfilé
1 doboz főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
fél csokor kapor
néhány szél friss petrezselyem
2-3 ek. vaj
1 ek. liszt
só, bors
citrom

0.
Ha fagyasztott hallal dolgozunk először zsiradék nélkül, serpenyőben többször megforgatva olvasszuk ki. A levet, amit ereszt, öntsük le róla. Én jobb szeretem ezt a módszert, mint a mikrós kiolvasztást.
1.
Egy serpenyőben olvasszunk vajat, tegyük bele a halszeleteket, sózzuk-borsozzuk, citromlével ízesítsük. Néhány percnyi sütés után fordítsuk meg, szintén fűszerezzük. Ha kész, szedjük tálra a halat.
2.
A visszamaradt vajban dinszteljük meg a fokhagymát, keverjük el a lisztet és néhány percnyi pirítás után öntsük fel a tejszínnel. Megint mehet bele só és bors ízlés szerint, az apróra vágott zöldfűszerek és néhány csepp citromlé. Melegen öntsük a halra és azonnal tálalható. Én sajtos-hagymás rizst készítettem mellé.

További variációk:
Kapor helyett keverhetünk a tejszínhez apróra vágott fekete olajbogyót és paradicsomot, így igazi mediterrános ízvilágot kapunk.
A hal gombával is finom. Külön pirítsuk meg a gombát, esetleg egy kevés bacont, és azt keverjük bele a tejszínbe. Ez így laktató, nehezebb, téliesebb fogás lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése