2010. szeptember 26., vasárnap

Vadóc lánybuli: Huncut vadas

Eredetileg sokkal vadabbnak indult az este. Zita barátnőm látogatott meg, és vacsorára vaddisznópörköltet terveztem, de sajnos a vadhúsbolt mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül megszüntette működését a helyi piacon.
Maradt a "vad-vágy", amit kénytelen voltam kordában tartani. A megszelídítés azonban elég szűziesre sikeredet. Így lett a vacsora szűzpecsenye gyors vadas mártással.

Hozzávalók: 
1 kg szűzpecsenye
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
2 ek. olívaolaj
petrezselyem, kakukkfű, fűszerkömény, zellerlevél, lestyán, borókabogyó
só, bors
sütőzacskó
A mártáshoz: 

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/4 zellergumó
erőleves vagy marhahúsleves kocka
2 db babérlevél
só, bors
1 ek. cukor
1 tk. mustár
1-2 tk. Worcestershire-szósz
1 ek. liszt
2 dl tejföl

1.
A húst megmossuk, ha szükséges a hártyákat eltávolítjuk, majd sózzuk-borsozzuk. A hagymákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a fokhagymákat szintén tisztítjuk. Az olívaolajba keverjük a fűszereket, (a borókabogyót kissé megtörve) és a fűszeres olajat a húsba masszírozzuk.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A sütőzacskóba tesszük a hagymákat, rá a húst, és lezárjuk. Egy tűvel több helyen megszúrjuk a zacskót, hogy sülés közben a felesleges levegő távozhasson. Bő egy óra alatt készre sütjük.

2.
A húst hagyjuk hűlni, majd egy cm vastag szeletekre vágjuk. A hússal együtt sült hagymákat félretesszük a szószhoz.
3.
A zöldségeket meghámozzuk, lereszeljük. Kevés olajon megdinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Ebbe tesszük a húsleveskockát, a babérleveleket, sóval és borssal ízesítjük és 15 percig főzzük.
Ha megfőttek a zöldségek turmixgépben a sült hagymákkal együtt pépesítjük. 
4.
1 ek. olajon karamellizáljuk a cukrot. Óvatosan hozzáöntjük a zöldségpürét, mustárral, Worcestershire-szósszal ízesítjük, és 10 percig főzzük.
Közben a lisztet a tejfölben alaposan elkeverjük, majd a szószhoz adjuk. További 7-8 percig forraljuk. Végül hozzáadjuk a hússzeleteket és átmelegítjük őket a mártásban.
Én makarónival tálaltam, de készíthetünk hozzá burgonya- vagy zsemlegombócot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése