2010. július 27., kedd

Egy utazás ízei: Svédország - Köttbullar

Ezzel a recepttel csatlakozom Sedith 36. VKF "Világjáró fazék" kiírásához.
Sokfelé jártam, sokfélét kóstoltam, de az első élmény, legyen szó bármiről, mindig emlékezetes marad...

Amikor először jártam külföldön - Svédországban - épp kilenc éves voltam. Ott már augusztusban kezdődött az iskola, miközben én vígan nyaraltam, unokatesóm már a sulipadot koptatta. Egyik nap vele tartottam, csupán kíváncsiságból. A tanítás ott sem volt izgalmasabb, mint itthon, annyi különbséggel, hogy ott a nyelvi nehézségekkel indokolhattam, hogy egy árva szót sem értek.
De a menza nagyon nagy hatással volt rám. Sosem voltam menzás, mindig a mama várt ebéddel, de volt némi fogalmam az alumíniumtálcák, a grízes tészta és a tarhonyás hús bizarr varázsáról. Ott már akkor volt választási lehetőség többféle fogásból, és a vizes kancsók mellett tejes kancsók is sorakoztak az asztalokon. Senki nem kért ebédjegyet, így még én, a külföldi vendéggyerek, is nyugodtan ehettem.
Akkor kóstoltam először a húsgolyót. Másodszor az IKEA Örs vezér téri kapunyitása alkalmával. Harmadszor már magam csináltam... 


Hozzávalók a svéd húsgolyóhoz (köttbullar):
1 fej apróra vágott vöröshagyma
100 g vaj
400 g vegyes darált hús (sertés-marha)
2 ek. zsemlemorzsa
1 ek. tejszín
1 tojás
apróra vágott petrezselyem
só, bors, őrölt pirospaprika

kevés olaj

A vöröshagymát olajon megdinszteljük. Amint kihűlt, a darált húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt. Nedves kézzel kis golyókat formázunk és a vajon készre sütjük.

Hozzávalók a barna mártáshoz (brunsås):
2 ek. liszt
2 ek. szójaszósz
bors
1 dl tejszín

1 dl tejföl

Azt a vajat, amiben a húsgolyókat sütöttük átszűrjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejszínnel hígítva besamelhez hasonló mártást készítünk. Szójaszósszal, borssal (szükség esetén sóval) ízesítjük és a tejföllel krémesre keverjük.
 

Tálalás (lingonsylt och kokt potatis):
A tálalás főtt burgonyával és vörös áfonya dzsemmel történik.

2010. július 26., hétfő

Esküvői ajándék: Csokoládés csodatorta

A recept a "Torták, sütemények, csemegék" könyvből való, '95-ben csináltam meg először egy születésnapi partira, most másodszor, tizenöt év elteltével - esküvőre.
Pedig nem túl bonyolult, elegáns és fantasztikusan finom!

Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:
350 g étcsokoládé
220 g vaj
6 dl víz
3 tojás
400 g finomliszt
400 g kristálycukor
1,5 kk. sütőpor
csipet só

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, a vajat és fokozatosan hozzákeverjük a vizet. Sima masszává keverjük, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Közben a tojásokat a sóval, a cukorral kézi habverővel felverjük , hozzáadjuk a csokoládés keveréket végül a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát kivajazott tortaformába öntjük, 170°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Kb. 45 perc). A tortát a formában hagyjuk hűlni.

Hozzávalók a csokoládékrémhez:
120 g étcsokoládé
300 g porcukor
100 g vaj
4 ek. tejszín

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Kissé hűlni hagyjuk. Gépi habverővel hozzákeverjük a cukrot, a vajat és a tejszínnel simára keverjük.

A torta összeállítása:
A tortalapot három részre vágjuk, két réteget megkenünk csokoládékrémmel. Ha kevésbé tömény csokoládétortára vágyunk, tehetünk meggyet a krémre. A tortalapokat egymásra helyezzük, és tortabevonóval (én Dr. Oetker éttortabevonót használtam) egyenletesen beborítjuk. A tortát tálra tesszük és a maradék csokoládékrémmel körbedíszítjük. A tetejére sajtvágóval vágtam csokoládéforgácsot.
Egy szál élő, kis fejű rózsával díszítettem.

2010. július 10., szombat

Egy újszerű klasszikus: Csillagtök-főzelék

Amikor a hűtőben csak egy patisszon lapul, miközben tökfőzelék után sóvárgunk...

Hozzávalók
1 csillagtök
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor kapor
fél paprika
fél paradicsom
1 kis doboz tejföl
1,5 ek. liszt
só, bors, cukor, pár csepp citromlé
kevés olaj

(Anyu-féle verzió) A patisszont meghámoztam, kikapartam a magokat és nagy lyukú reszelőn legyalultam. Alaposan lesóztam, szűrőbe tettem és hagytam lecsöpögni. A levét felfogtam egy tálba.
A hagymát vékony félkarikákra vágtam, és a paprikával, paradicsommal kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a kinyomkodott tököt és a felaprított kaprot. Pár csepp citromlevet csepegtettem hozzá, ettől nem esik szét és friss, üde, savanykás ízt kap.
Kis lángon néhány perc alatt puhára pároltam.
A tök sós levéhez habverővel hozzákevertem a tejfölt és a lisztet, kevés meleg vízzel hígítottam. Hozzáadtam a megpuhult patisszonhoz, fűszereztem, és öt perc alatt készre főztem.

2010. július 9., péntek

Nem csak vegáknak: Csillagtökös zöldségfasírt


Nagyon kelendő volt a gyerkőcök körében a vegaboltban kapható fasírtpor. Én semmilyen előregyártott por-ételnek nem vagyok a híve, bár néha becsusszan egy-egy dinótésztás zacskós leves... De ha tehetem, inkább magam készítem a levest is, a szószokat is, a vega-fasírtot is.
Tavaly nyáron próbáltuk először ezzel a recepttel, azóta újra és újra terítékre kerül, amikor csak szezonja van a tökféléknek.
Az eredeti recept patisszonból van, de kóstoltuk cukkiniből, tökből, burgonyából és darált gombából is. Ez a házasítás úgy született, hogy a hűtőben lapuló csillagtök még csak bébi méretű volt, kevés négy embernek...

Hozzávalók
1 db kb. 50 dkg-os patisszon vagy 1 kisebb patisszon és 1 cukkini vegyesen
2 db tojás
1 szelet kenyér
1 kis fej vöröshagyma, szintén apróra vágva
1 gerezd aprított fokhagyma
apróra vágott petrezselyemzöld
őrölt kömény, só és bors ízlés szerint
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A tökféléket meghámoztam, a patisszonból kikapartam a magokat, a cukkini elég zsenge volt, egészben ment bele. Nagy lyukú reszelőn lereszeltem, lesóztam szűrőbe tettem és hagytam pihenni egy jó húsz percet.
A sótól eresztett levet alaposan kinyomkodtam a zöldséghúsból, és a zsemlemorzsa kivételével 
hozzákevertem az alapanyagokat.
Zsemlemorzsából annyit adtam hozzá, hogy formálható állagú legyen, de semmiképp sem túl kemény.
Kisebb, lapos fasírtokat formáztam belőle, és forró olajban kisütöttem.

2010. július 5., hétfő

Saját fogás: édesvízi rák

Ez a fotó most hétvégén készült, Gyékényesen.
Egyik este fogtunk egy csomó rákot - tele van velük a tó - másnap délelőtt pedig hip-hop, varázsütésre ez lett belőlük.
Én jobbára csak asszisztáltam, mind a rákászathoz, mind a főzéshez, de a fogyasztásban már teljes odaadással vettem részt. Meglepően finom volt! Egyik kedvencem a rák, legyen akár garnéla, akár languszta, akár tarisznyarák, de ilyen élményben még nem volt részem.
Saját fogás, saját főzés!
Az elkészítés nagyon egyszerű, bár az első próbálkozáson még lehet csiszolni.
A lemosott, lesikált, de még élő rákokat kaporral, sóval, citrommal ízesített forrásban lévő vízben, úgy öt percig főztük.
Utána egy kis fokhagymás, citromos olívaolajon sütögetés következett.
Tálaláshoz már csak egy kis citrom, némi majonéz és egy csipetnyi francia dallam kellett...