2010. október 31., vasárnap

Hóköszöntő sütemény: Narancsos szelet

Évek óta őrizgetek egy hagyományt. Amikor szállingózni kezd az első hó, megünneplem a csodát egy tepsi citromos-narancsos süteménnyel. Most nem bírtam kivárni a hóesést, ezért a halloweent köszöntöttük ezzel a finomsággal.
(A recept a Nova Szakácskönyvek - Édességek c. könyvből való)

Hozzávalók:
200 g vaj
150 g cukor
1 ek. vaníliás cukor
csipet só
3 tojás
250 g liszt
2 tk. sütőpor
1 citrom
1 narancs
200 g porcukor

1. A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
2. A citromot lereszeljük és a levét kifacsarjuk, majd ezt is a vajas keverékhez adjuk.
3. Végül a sütőporral elkevert lisztet is a keverékhez forgatjuk.
4. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Egy vajjal kikent tepsibe simítjuk a masszát és a sütő közepére toljuk.
5. A sütő ajtaját egy hurkapálcával kitámasztjuk, hogy a gőz kiáramolhasson a sütőből. A süteményt 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
6. A megmosott narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukorhoz keverjük a héjat és annyi narancslét, hogy sűrű cukormázat kapjunk. A még meleg süteményre kenjük a mázat. Hagyjuk megszáradni. Tálaláskor vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal kínáljuk.

Jack O'Lantern evolúció

... avagy a tökfejlődés krónikája
Tavalyi, egyben legelső próbálkozásunk, egy kedves méretű, egyszerű arcú sütőtök volt. Úgy egy hétig bírta a vigyorgást, majd lassan öregedni kezdett és a ház előtti szemetesben végezte. Ott annyira megtetszett egy jámbor kukázónak, hogy kiguberálta, és a földszinti iroda párkányára ültette tovább mosolyogni.
Idén lecsúsztunk az úritökről. Szombaton a piacon már csak fogyasztásra szánt sütőtök szeleteket találtam, de még a Tescoból is elkapkodták a kifogyhatatlan mennyiségnek gondolt narancssárga kabátos darabokat. Egy hokkaido tök esett végül a tökfaragó párom áldozatául, aki egy évnyi gyakorlattal már sokkal virtuózabban forgatta a filctollat és a kést.
Most is a sólámpa sótömbetlenített izzójára ültettük rémisztően világítani a tökös töklegényt, de Jack 2010 vékony héja nehezen viselte a megpróbáltatásokat. Egy nap alatt hőkárosodást szenvedett és akut öregedésnek indult.
Ez a fotó huncut mosolyán még szerencsére nem látszik...

2010. október 29., péntek

Ajánló: novemberi gasztro-fesztiválok

A november hónap dúskál a lakomákban: disznóvágás, újbor-kóstoló és libasültek.
Ha kíváncsi vagy a hónap gasztronómiai fesztiváljaira, kattints a VILÁGRECEPTRE.
..

2010. október 15., péntek

Lustaság ára: Héjában sült krumpli háromsajt-mártással

A mai ebéd ötletét a lustaságom szülte. Nem volt kedvem boltba menni, így a javarészt üres hűtő tartalmából gazdálkodtam. És mit lehet ebből kihozni? Hát héjában sült krumplit háromsajt-mártással...

Hozzávalók 2 személyre
2 nagy burgonya
fél doboz feta-sajt
10 dkg semleges ízű kemény sajt (pl. edámi)
10 dkg kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
2. ek. liszt
~2,5 dl tej
só, bors, szerecsendió, petrezselyem, egész kömény
olaj

1.
A burgonyát megmossuk és sóval, köménnyel ízesített vízben puhára főzzük. Amikor kész, héjastul félbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Vágott felével lefelé, kiolajozott sütőlapra fektetjük és ropogósra sütjük. (25-30 perc)
2.
A sajtokat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát egészen apróra vágjuk.
A megolvasztott vajban megdinszteljük a fokhagymát, majd hozzákeverjük a lisztet és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a tej felével és simára keverjük. Borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel ízesítjük (sózni csak a végén sózzuk, a feta önmagában is elég sós lehet!), majd folyamatos keverés mellett elvegyítjük benne a sajtokat. Kis lángon addig kevergetjük, míg a sajtok teljesen felolvadnak. Végül a tejjel a megfelelő állagúra hígítjuk, ha szükséges, most sózzuk és további 2-3 percig főzzük.
A kész sajtmártást a burgonyára öntjük. Könnyű sült hús mellé köretnek is elmenne, én azonban most csak paradicsomsalátával tálaltam.

2010. október 13., szerda

Szín-játék: Párolt lila káposzta

Középiskolás voltam, úgy 15-16 éves lehettem, mikor nagyon foglalkoztatott a színek által kiváltott érzelmi hatás. Osztálytársaim körében felmérést végeztem, melyik szín, mit juttat az eszükbe, melyiket kedvelik, melyiket gyűlölik, melyik hideg számukra, melyik meleg. Meglepett, hogy bizonyos színek milyen szélsőségekre képesek, mennyire megosztóak, mások pedig épp ellenkezőleg, szinte mindenkiben ugyanazt a hatást váltják ki. Valahol tán még őrzöm azokat papírokat...
Ha van kedved egy kis szín-játékhoz, ragadj papírt csak úgy, magadnak vagy oszd meg velünk és írj megjegyzést ide.

Gyors asszociáció: mi jut először az eszedbe? Hideg vagy meleg? Mi a kedvenc színed? Van-e olyan, amit nem szeretsz?

FEKETE
VÖRÖS
SÁRGA
NARANCS
ZÖLD
KÉK
LILA
FEHÉR

Hozzávalók:
1 fej lila káposzta
2 fej lila hagyma
2 ek. cukor
2 ek. olaj
3 ek. 15%-os ételecet
só, bors, fűszerkömény


1.
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk és egy negyed óráig állni hagyjuk. A kiengedett levet kinyomkodjuk belőle.
2.
A hagymát vékony félkarikákra vágjuk. Az olajon a cukrot karamellizáljuk, majd rádobjuk a hagymát és átpirítjuk. Ehhez jön a káposzta. Borssal, köménnyel ízesítjük, kevés vizet öntünk alá és lefedve pároljuk 35-40 percig.
3.
Levesszük a fedőt, és hozzákeverjük az ecetet a káposztához. Ha szükséges utánízesítjük. Többször átkeverve elfőzzük a maradék levet alóla.
Csülökhöz, sertés-, kacsa- vagy libasülthöz elengedhetetlen!

2010. október 12., kedd

Őszi finomságok: Töltött padlizsán és tök

A piacon hihetetlenül aranyos kis tököt és padlizsánt vettünk. Ebből készült ez a húsos finomság.

Hozzávalók 2 személyre:
1-1 db mini tök és padlizsán
200 g darált sertéshús
150 g főtt rizs
100 g feta sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2-3 ek. tejföl
2-3 ek. tej
só, bors, fűszerkömény
csipet fahéj, őrölt chili
friss, vágott petrezselyem
olaj

1.
A tököt és a padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd félbe vágjuk, és kanállal kikaparjuk a magokat és a zöldség húsát. (A zöldséghúst ne dobjuk ki, másnap egy kis gombával, hámozott paradicsommal felturbózva isteni tésztaszósz készülhet belőle.). Enyhén kiolajozott tepsibe a kivájt felével lefelé tesszük a zöldségeket, majd forró sütőben elősütjük.
2.
A hagymát-fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst és átpirítjuk. Sóval, borssal, köménnyel, fahéjjal és chilivel ízesítjük, hozzákeverjük az apróra vágott paradicsomot és lassú tűzön puhára pároljuk.
3.
A húst vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a rizst, a feldarabolt fetát és az apróra vágott petrezselymet. A sütőből kivett zöldségeket fordítsuk meg, enyhén sózzuk és töltsük meg a húsos keverékkel.
4.
A tejfölt tejjel hígítsuk, enyhén sózzuk és locsoljuk a töltött zöldségek tetejére. Tegyük vissza a sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
Én fokhagymás-tejfölös-kapros uborkasalátával tálaltam.

2010. október 10., vasárnap

Gesztenyés ételek fesztiválja

fotó innen: art.com
Tegnap gesztenyefesztiválon voltunk a Somogy megyei Kadarkúton. Volt minden, főzőverseny, kóstoló, vásár... Egy kis képes beszámoló a rendezvényről - a főzőverseny résztvevőinek szemszögéből:
parázs fölött sütik a gesztenyét
az előétel: sonkás gesztenyekrémmel töltött rántott camembert
készül a főétel
a főétel: gesztenyés-gombás ragu vargányamártással
a desszert: csokoládéba mártott gesztenyegolyók
zsűrizésre várva
a teljes menüsor
a döntés: két első helyezés - előétel és főétel kategóriában is nyert a camembert!

2010. október 3., vasárnap

Amszterdamban járva: Belga sült krumpli

Ha Amszterdamban jársz hajókázz egyet a csatornákon, látogasd meg valamelyik gyémántcsiszoló-műhelyt, csodáld meg a virágpiacot és feltétlenül egyél belga sült krumplit!
Hogy miért épp belgát és nem hollandot? Mert az a sütési mód a szomszédos Benelux-államból ered. A titka a kétszeri sütés, attól lesz olyan ropogós. Meg a finom öntetektől. Van hagyományos ketchup és majonéz, de emellett még vagy harminc másféle szósz.

Egy kis krumpli a séta mellé:
A megtisztított,  vékony hasábra vágott burgonyát kis adagokban süssük halvány sárgára. Szedjük ki, hűtsük meg. Miután meghűlt, forrósítsuk fel az olajat és újabb kis adagokban süssük aranysárgára. Utólag sózzuk, ha szeretjük frissen őrölt borskeverékkel is megszórhatjuk.
A fokhagymás majonéz:
Keverjük össze 3 ek. tejfölt 2 ek. majonézt, 3 gerezd fokhagymát és egy csipet őrölt fehér borsot.
A paprikamártás:
Egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy fél picire kockázott pritaminpaprikát sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel dinszteljünk össze. Mehet hozzá egy kávéskanálnyi csípős paprikakrém és egy apró kockára vágott paradicsom. Főzzük úgy 15 percig, majd turmixgéppel pürésítsük.

Amszterdami sétákon kívül a hűvös őszi-téli esték isteni tévé előtti vacsorája is!

Egy kis séta a krumpli mellé:
Ezt a bejegyzést szeretettel ajánlom AnitKának, mert neki köszönhetem a belga sült krumpli-kóstolót és az amszterdami élményeket illetve apunak, aki meglehetősen sült krumpli-függő volt! ♥

2010. október 1., péntek

Kreatív blogger díj

Kreatív blogger lettem!
Nagyon köszönöm Szemirámisznak (akinek ugyebár van egy függőkertje, és ő maga a világ egyik csodája) és Duendének (aki egy mitológiai tündér-lény, bárhol felfedezhetjük őt magunk körül, ahol egy cseppnyi szenvedély is lakozik)! Szóval két ilyen embertől érkezett az elismerés. Megtiszteltetés.

A díj szabályai:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.
2. A logót ki kell tennem a blogban
3. Be kell linkelnem azt,akitől kaptam
4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam
5. Tovább kell adnom 7 blogbarátnak
6. Be kell linkelnem őket
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról.


1. Köszönöm!
2. Kitettem.
3. Belinkeltem.
4. Mivel ez egy gasztro-blog, írok néhány étellel kapcsolatos élményt, emléket:

- Amikor megszülettem, nagyapám anyunak a kórházba frissen sült, rántott békacombot vitt. Talán itt oltották belém az ínyencségek iránti fogékonyságot...

- Az első főzés-élményem, amikor mamával szilvás gombócot gyártottunk. Én szilvamentes üveggolyó-méretű gombócokat formáztam, büszkém megmutattam apunak, anyunak, majd önző módon mind befaltam.

- Úgy hat éves lehettem, mikor Bessenyei Ferenc járt nálunk - apu valami munkát végzett neki - és a híres, neves művész úr megette a melegszendvicsemet. Nagyon haragudtam rá!

- Gyerekkoromban ruletten nyertem egy nagy adag mákos nudlit a nővérem barátjától. Piros masnival átkötött jénaiban hozta...

- Legexkluzívabb étel, amit valaha kóstoltam a pálmaszív-saláta, ami a kókuszpálmák zsenge hajtásából készül...

- Életemben a legfinomabb hamburgert Japánban ettem egy Üvegtigrishez hasonló útszéli lakókocsiból.

- Imádom a kikötők olajos-halas-sós tengerillatát, ha tehetem, mindig eszem ott valami frissen sült tengeri finomságot, és csak bámulom a hajókon túli végtelenséget...

5. Akiknek továbbadnám:

- Duende - már akkor Rád gondoltam, mikor Szemirámisz felkeresett, mert Te magad vagy a kreativitás

- Ildinyó - mert hihetetlen elszántsággal formálod a kreatív énedet és a blogodat

- Zsófinak - mert szeretem a gondolataidat, és nagyon kreatív, hogy ezt másokkal is megosztod

- Trendonak - mert kreatív szó-forgató vagy, és nagy élvezettel olvasom a soraidat

- Kiskuktának - mert mindig vágytam ilyen kreatív cukrásznak lenni, és nem lettem, és csak ámulva nézem az alkotásaidat

- Krisztallitnak - mert Te magad vagy a Kreatív a család (és azt a csodálatos medált sem felejtem el, amit a suliban viseltél!)

- Jánosnak - mert fényképésznek is készültem, és szeretem a képeken keresztüli kreatív kifejezést

6. Belinkeltem.
7. Hagytam.

Igazán örömet szereztetek nekem!
Ehhez hasonló csodás napot Mindenkinek!