2011. április 27., szerda

Gasztro-túra: fényképes élménybeszámoló 2.

Feri bácsi borászata után a hévíz-egregyi Öreg Harang étterem felé vettük az irányt. Már tavaly óta várom, hogy megkóstolhassam a legendás konyhaművészetüket, de sajnos a téli szezonban, mikor megfordultam errefelé, zárva tartanak. De ami késik...!
Az étterem a nevét a háttérben álló kis Árpád kori templom elveszett harangja után kapta. Valódi családi vállalkozás, a tulajdonos üzletvezető és felszolgáló is egyben, de az idősebb-fiatalabb generáció minden tagja kiveszi részét a működtetésben. Az étlap rövid, kézzel írott, a választható ételek sora annál hosszabb: itt minden az idényhez és a friss, környéki választékhoz igazodik. Egyszerre hagyományos és ínyenc, megőrző és újító.
Előételnek zsenge spárgakrémlevest kóstoltam, életem talán egyik legjobbját. A sűrű, tejszínes levest roppanósra főzött spárgakockák (hengerek) tették egésszé. A második előétel kecskesonka párolt almával - szokatlan kombináció, de fenséges. Ropogósra pirult héjú almaszeletek, ízletes sonka és balzsamecet. Az utolsó leves főételként fogyott, az szintén kecskehúsból készült, tartalmas raguleves volt.
Négyen négyféle húsból kaptuk a főételt. Az első a húsvétra való tekintettel nyúl, aszalt szilvás tormamártásban, ami talán kissé bizarrnak tűnik, de megízlelve mennyei páros. Én kecskét választottam selymes medvehagymaszószban. Volt még mangalicaszűz egregyi raguval, amit gyümölcs-szalonna-hagyma trió tette igazán pikánssá. A szürkemarha-bélszín nagykönyv szerinti mediumra sütve, csirkemájas-gombás raguval nyakon öntve. Mindenhez köretként rizs, krumpli és prósza járt, díszítésként aszalt ibolya szolgált.
A hangulat és a hely varázsa leírhatatlan. Kitüntető figyelem, jó kedély és rusztikus báj elegyedik. Macskarajongóknak plusz élmény a képen látható, épp muskátlit szimuláló Nagy Lajos...
A desszerthez érve feladtuk. Bár frissen sült máglyarakás ígérete kecsegtetett minket, de csak ezt a szilvás házi rétest bírtuk ötfelé osztani.
Búcsúzóul Gábor, a tulajdonos, személyre szóló idézettel búcsúzott. (A teljes Gyökössi idézet a Padparadsán olvasható.)
Remélem, hamarosan újra megfordulhatok az Öreg Harangban!
Az étterem elérhetősége:
Hévíz-Egregy, az Árpád-kori templom alatt
asztalfoglalás: +36-30/927-9011
nyitva tartás: 15:00-22:00 (tavasztól-őszig)
idei nyitás: március 10.

Epres csokoládétorta

Unokaöcsém születésnapjára készült ez a pikk-pakk torta. Az eper-csoki kombináció az ünnepelt kifejezett óhaja volt (jó ízlésre vall, remekül összeillenek), az időhiány pedig az én sajátosságom...
Épp ezért semmi felhajtás, igazi gyerekeknek való édesség készült, rekordidő alatt! Kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak vele, mert ez a piskóta nem esik össze, és a krém is rendkívül egyszerűen összehozható.
Március óta vár a sorára a bejegyzés, nem is tudom, miért maradt el. De talán még belefér az idei eperszezonba...

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
250 g cukor
175 g liszt
75 g kakaópor
1 ek. sütőpor
1 dl olaj
1 dl víz
csipet só

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
2. A tojások sárgáját a cukorral, a vízzel és az olajjal szintén felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabba.
3. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, végül azt is a habmasszához adjuk. Sütőpapírral bélelt kapcsos formába töltjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben úgy 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
4. Ha kihűlt, három lapba vágjuk.

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:
1 csomag főzni való csokoládépuding
4 dl tej
3 ek. cukor
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló-por
3 ek. vaníliás cukor
1 doboz friss eper
1 csomag tortabevonó

1. Előírás szerint elkészítjük a pudingot a tej és a cukor hozzáadásával. Kihűtjük.
2. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a pudingot. (Kóstoljuk meg, és ha szükséges, porcukorral még édesíthetjük.) A tortalapok között elosztjuk a krémet.
3. A torta tetejét bevonjuk a tortabevonóval, és a még folyékony csokoládéba nyomkodjuk a félbe vágott eperszemeket. Ha maradt még csokoládénk, díszítésképpen csíkozzuk vele a gyümölcs tetejét.

Végül a vagány nyolcéves:
a fotókat Peti nővére készítette

2011. április 26., kedd

Gasztro-túra: fényképes élménybeszámoló 1.

Az idei húsvét hétfő igazi kulináris élvezeteket hozott. Hévíz környékére utaztunk, ahol egymást érték az íz-élmények. A délelőttöt Takács Feri bácsi borászatában indítottuk...
A pince Hévíztől 8 km-re található Reziben, ha arrafelé jártok, megéri ez a kis kitérő. Mesés táj, béke, nyugalom és nem utolsó sorban mennyei italok...
 
Első lépésben házi körtepálinkát kóstoltunk.
Nem vagyok kifejezetten pálinka-rajongó (kéretik a közeli ismerősöknek nem túl hangosan kacarászni!), de ez igazán finomnak bizonyult. Erős, mégis gyümölcsös-selymes ital.
A képen a ház egyik specialitása, a többszörösen díjnyertes Rezi Nektár.
A nektár egy cserszegi házasítás, így maga a bor is illatos-fűszeres, muskotályos zamatú. Kellemesen édes, üde, igazán "csajos" ital.
Két kóstolás között a pincébe is lekéredzkedtem...
Újabb finomságok: balra az illatos-aromás, folyékony arany színű brandy, jobbra pedig egy valódi különlegesség, mazsolán érlelt tramini.
A pincészet elérhetősége:
Takács Ferenc
Rezi, Kültelek 2618/3 hrsz.
+36-30/3455-416

2011. április 23., szombat

Kókuszos puszedli

A panettonéból kimaradt tojásfehérjéket hasznosítottam Lindus receptje alapján. Nem kifejezetten rajongok a töményen édes dolgokért, de ezt ha egyszer elkezdem, alig bírom abbahagyni...

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
130 g porcukor

150 g kókuszreszelék
1 tk. reszelt narancshéj (ez most narancs hiányában kimaradt)
1 tk. citromlé
csipetnyi só


A sütőt 140 fokra előmelegítjük, a tepsit pedig kibéleljük sütőpapírral.
A tojásfehérjét a sóval, cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a reszelt narancshéjat.
A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat helyezünk a tepsibe.
A habcsókokat kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. (Figyeljünk rá, mert könnyen túlsül és kemény lesz!)
A kikapcsolt sütő ajtaját félig nyitva hagyjuk, és a puszedlit hagyjuk 30 percig szilárdulni.


Kókusz helyett apróra vágott mandulát, kesudiót vagy más diófélét is keverhetünk bele. Én egyszer fenyőmaggal is próbáltam, úgy is isteni lett!

BOLDOG HÚSVÉTOT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
Szeretettel:

Panettone

Klasszikus olasz kalács a húsvéti ünnepre, kevésbé klasszikus formában megsütve.

Hozzávalók 12 muffinformához:
fél csomag szárított vagy 20 g friss élesztő
62,5 g cukor
0,6 dl tej
250 g liszt
2 tojássárgája
1 ek. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél tk. só
62,5 g vaj
125 g mazsola, cukrozott citrom- és narancshéj vegyesen
(nekem aszalt áfonyám is volt felbontva, abból is kevertem bele)
50 g vagdalt mandula

1. Az élesztőt és egy teáskanál cukrot elkeverjük a meleg tejben és 15 percig állni hagyjuk.
2. A lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy edényben összekeverjük, közepébe lyukat formázunk és beleöntjük a tojássárgákat meg az élesztős tejet. Kanállal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Összedagasztjuk és ha szükséges, még egy  kevés lisztet is gyúrunk bele. Meleg helyen fél órát pihentetjük.
3. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, leszárítjuk, majd a mandulával együtt a tésztába gyúrjuk. Újabb 20 perc pihenés következik a tésztának.
4. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral béleljük. A panettone tésztáját tizenkét egyenlő részre osztjuk, és a papírkapszlikba simítjuk. A tészta tetejét kevés olvasztott vajjal bekenjük, és éles késsel keresztalakban bevágjuk.
5. Úgy 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje nagyon gyorsan pirulna, fedjük be alufóliával.

2011. április 13., szerda

Raffaello torta

Ezt a tortát nem én készítettem, Kati barátnőm sütötte, de szívesen megosztja a receptet. A torta (sajnos) olyan jól sikerült, hogy nem tudtam megkóstolni, muszáj lesz egy újat sütni!

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
4 tojás
200 g cukor
65 g liszt
65 g kókuszreszelék
1 cs. főzni való vaníliapuding-por
3 dl tej
165 g vaj vagy margarin
Raffaello csokoládék és kókuszreszelék a díszítéshez

1. A tojásokat szétválasztjuk, a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, mikor majdnem kész, hozzáadunk 65 g cukrot. A lisztet és a kókuszreszeléket óvatosan a habmasszába forgatjuk, majd kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Úgy 20 perc alatt készre sütjük.
2. A tojások sárgáját, a pudingport, 65 g cukrot és a tej egyharmadát összekeverjük, majd 2 dl forrásban lévő tejben sűrűre főzzük. Közben a vajat a maradék cukorral habosra keverjük. A már kihűlt pudingot kanalanként hozzádolgozzuk. Végül beborítjuk a már ugyancsak kihűlt tésztát a krémmel. Kókuszreszelékkel és félbe vágott Raffaellokkal díszítjük, hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

2011. április 12., kedd

Gyümölcsös túrótorta

Folytatom a szülinapi torták sorát. Drága fogadott Öcsém épp ma tölti a 24-et, ezúton is kívánok neki BOLDOGSÁGOS SZÜLETÉSNAPOT!

Hozzávalók egy 18-es kapcsos tortaformához:
2 tojás
2 ek. cukor
2 ek. liszt
2 ek. meleg víz
késhegynyi sütőpor
csipet só
200 g túró
200 ml habtejszín
vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 cs. habfixáló por
150-200 g friss eper (lehet málna, cseresznye, barack, ribizli, de befőttből, mirelitből is készíthetjük)
1 cs. piros tortazselé

1. Először elkészítjük a piskótát. Első lépésben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a meleg vízzel és a cukorral habosra keverjük. Utóbbihoz adjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt, kivajazott tortaformába öntjük a masszát, és tűpróbáig sütjük. (úgy 15-18 perc) A lekapcsolt sütőben állni hagyjuk, majd a formában hagyjuk kihűlni a piskótát. Mikor kihűlt, óvatosan félbe vágjuk.
2. A túrót a reszelt citromhéjjal és ízlés szerint vaníliás cukorral krémesre keverjük. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és összeforgatjuk a túrókrémmel. Az epreket megmossuk, félbe vágjuk. Előírás szerint elkészítjük a tortazselét.
3. A tisztára mosott tortaformába először beleöntjük a zselatint, hagyjuk kissé megdermedni. Ebbe jönnek az eprek, majd a tortalap teteje. Rásimítjuk a túrós-tejszínes krémet, és jöhet a piskóta alja. Így fejjel lefelé mehet a hűtőbe, legalább 2-3 órára, de nyugodtan egy éjszakára is. Tálalás előtt tányérra borítjuk.

2011. április 10., vasárnap

Majdnem klasszikus Sacher-torta

Hétvégén hatalmas, születésnapi kerti parti volt nálunk, négy ünnepelttel. A négy születésnaposnak négy különféle torta dukált, kezdem az elsővel, aztán mutatom a többit is sorban...

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
120 g étcsokoládé
100 g vaj
4 tojás
100 g cukor
csipet só
80 g liszt
1 tk. sütőpor
40 g darált mandula
fél rúd vanília kikapart belseje
3-4 ek. erdei gyümölcs lekvár (ezért nem klasszikus, mert az eredeti recept szerint sárgabaracklekvárral készül)
1 csomag dr Oetker féle étcsokoládés tortabevonó

1. A csokoládét és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral és a vaníliával habosra keverjük.
3. A tojássárgás masszához adjuk az olvasztott csokoládét, a mandulát, a lisztet, a sütőport, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
4. Sütőpapírral bélelt, kivajazott tortaformába töltjük, és 45-60 perc alatt készre sütjük. A megsült tortát további 15 percig hagyjuk állni a kikapcsolt sütőben.
5. A lekvárt (mikróban) kevergetve forrósítsuk fel, nyomjuk át egy szitán, hogy ne maradjanak benne magok, majd kenjük a tortára. Előírás szerint készítsük el a tortabevonót, és azt is simítsuk a tortára.

2011. április 6., szerda

Tavaszi sült zöldségek

Négy hónap alatt végre sikerült kijutnom a piacra. A kaposvárihoz képest úgy háromszoros szorzóval számolnak a Fény utcában, de még így is megérte a séta, mert a bevásárlóközpontok fonnyadt kínálatához képest végre friss és üde zöldségek kerültek a kosaramba. Sajnos még a legtöbb primőr aranyárban van, de erősen krumplifil lévén nem bírtam szó nélkül elmenni az újburgonya mellett...

Hozzávalók:
fél kg parázsburgonya (apró szemű újkrumpli)
5-6 szál új sárgarépa
1 teáskanál mustár
4-5 evőkanál olívaolaj
negyed citrom leve
friss zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, metélőhagyma, kakukkfű)
só, bors

Rendkívül egyszerű az elkészítése. A mustrát, a citromlével, az olajjal, a borssal és az apróra vágott zöldfűszerekkel összekeverjük. Alaposan megsózzuk, mert a krumpli rengeteg sót vesz fel sütés közben. A burgonyákat megmossuk (én nem szoktam ledörzsölni a héját). A sárgarépát is mossuk, kissé megkapargatjuk. A zöldségeket egészben hagyjuk és beleforgatjuk a mustáros öntetbe, majd sütőbe borítjuk és 220°C-on kábé fél óra alatt ropogósra sütjük. A krumpli omlós a répa mennyeien édes és krémes lesz.
Joghurtos öntettel nyakon borított zöldsaláta remekül illik hozzá.

Kedvesség

Egy csipetnyi figyelmesség jutott el hozzám a napokban, Ildinyó személyében, mikor is öleléssel, díjjal és egy jó szóval gondolt rám.
Figyelgetve az általam kedvelt és rendszeresen olvasott blogokat, már ilyen-olyan formában, de eljutott mindenkihez ez a kezdeményezés, így inkább most nem tíz embernek küldeném tovább, hanem megosztanám mindenkivel:

Jusson NEKED is ölelés, elismerés és néhány jó szó, töltekezz fel és add tovább BÁRKINEK, akinek szeretnéd!

"Mindenből kettőt tartsunk kéznél, ami az élethez kell.
Ekkor az életünk is kétszer annyit fog érni.
Két mosolyunk, két kedves szavunk legyen egy helyett.
Megkettőzött szeretet, türelem, jóindulat - az élet mindennapos kellékei.
A jóból, a kellemesből tartalékunk legyen, hisz kétszeresen kell azt osztogatnunk.
A természet bölcsen gondoskodott az egyről: társat rendelt mellé,
hogy törékenységétől megóvja. A férfihez a nőt a nőhöz a férfit.
Az emberhez embert. A szeretethez szeretetet.
Mindenből kettőnk legyen. Így ha apadna a szeretet, fogyna a türelem,
csappanna a jóindulat, ott a tartalék a kezünk ügyében.
Tudjuk, hogy hol keressük őket, és boldogságunk is megduplázódik."
 
Tatiosz: Tartalékok