2011. május 31., kedd

Gyors epres pohárkrém

Most, hogy lassan vége az eperszezonnak, végre én is nekiálltam epres desszertet készíteni. Tulajdonképpen képviselőfánkot akartam vele tölteni, de a hétvégén sehogy sem jött össze, az eper pedig megfáradt kissé. Hogy felvidítsam, elküldtem a turmixgépbe pörögni egy keveset, fel is élénkült tőle. Majd könnyű kis kalandba keveredett a fehér csokis tejszínpudinggal, végül szerelmüket vaníliás tejszínhab koronázta meg.

Hozzávalók:
fél kg eper
1 cs. drOetker tejszínízű pudingpor
fél l tej
1 tábla jó minőségű fehér csokoládé
250 ml tejszín
néhány evőkanál vaníliával ízesített cukor

Az epret megmossuk, feldaraboljuk és összeturmixoljuk. A tejszínt kevés vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A pudingot tej és 1 evőkanál cukor hozzáadásával a leírás alapján elkészítjük. Míg forró, beletördeljük a csokoládét, és alaposan összekeverjük.
Kis poharakba rétegezzük a kihűlt pudingot, az eperpürét és a tejszínt. Alaposan lehűtjük fogyasztás előtt.

2011. május 28., szombat

Kekszes-joghurtos csirkemell

Ennek a receptnek az alapötlete, ha minden igaz, Nigellától származik. Hozzám már a szájhagyomány útján jutott el, végül pedig szita-szerű memóriám ingatag alapjaira építve készítettem el.
Nagyon finom lett. Omlós a hús, különleges a panír, tökéletes a végeredmény. Nekem finomabb, mint a cornflakes-bunda. Érdemes kipróbálni!
Köszi Nigella, köszi András! :)

Hozzávalók:
1 csirkemell filé
1 kis pohár natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény, chilipor
petrezselyem
1 csomag sós keksz (pl. TUC)

A csirkemellet felcsíkozzuk, kissé kiklopfoljuk. A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel, az apróra vágott fokhagymával, és beleforgatjuk a húst. 1-2 óráig pácoljuk. A sós kekszet morzsásra törjük, beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat és forró olajban vagy sütőpapírral bélelt tepsiben ropogósra sütjük.
Ecetes-majonézes krumplisalátát készítettem hozzá újkrumpliból, újhagymából.

2011. május 27., péntek

Nekem is tetszik a recepted!

Úgy látszik a tavaszi záporok díj-esővel járnak. Duendétől kaptam ezt a "Tetszik a recepted" díjat, amit Martinelli indított útjára.
Köszönöm a díjat, és örömmel adom tovább azoknak a bloggereknek, akiknek receptjeit már én magam is próba alá vetettem. (ABC sorrendben, mert nem akarnék rangsort felállítani).

Alexa Christinek, a  "chilis-fokhagymás joghurtban pácolt csirkeszárny darabok parmezános cornflakes bundában, sütőben sütve" receptjéért, mert pont erről beszélgettem egy kedves barátommal, erre tessék, itt van előttem! Köszönöm, Alexa Christi! 

Duendének, a mézes-kurkumás hagymalevesért, ami hol ünnepi fogásként, hol gyógyító szerként szerepelt az étlapunkon. Köszönöm, Duende!

Ildinyónak, a szülinapi cupcake-ért, mert megígérte a már elmúlt harmincadikra - és mindkettő kedves volt Tőle. Várlak a 33-ra! :)) Köszönöm, Ildinyó!

Lilahangyának, a szedres, marcipános palacsintáért, mert a fele királyságomat a mai napig odaadnám érte! Köszönöm, Lilahangya! 

Limarának, a málnás-fehércsokis brownie-ért, ami miatt - ritka alkalom - visszaeső lettem. Isteni a recept, ezt a környezetemben élők/kóstolók is többszörösen igazolhatják! Köszönöm, Limara!

Raindropnak, a pöttyös palacsintáért, a remek ötletért, a kivitelezésért, a történetért, bár nekem lenne ennyi türelmem és kreativitásom egy gyerek kedvéért! Köszönöm, Raindrop!

2011. május 23., hétfő

Etyeki Pincefesztivál és egy különleges burgonyarecept

A hét végén Egyeken jártunk, a IX. Pincefesztiválon. Ide normale esetbe az ember borkóstolás céljából látogat. Na de kérem szépen, hol vagyunk mi a normale kategóriához képest? Úgy történt ugyanis, hogy péntek este alaposan kikóstoltuk magunkat a Borbárban, úgyhogy vasárnap már inkább csak kirándulni és a boron kívül mindenféle mást kóstolni vágytunk...
Például mézet. A környező Pátyról Monori Attila mézkülönlegességeit. Mézontófű-mézet. Gesztenyemézet. Meg igazi kuriózumként mustármézet. Ez utóbbi vált főszereplővé a mai vacsorámon.
 
Meg sajtot. Zöldfűszereset, aszalt paradicsomos-bazsalikomosat, medvehagymásat, füstöltet, frisset, hosszan érleltet.
 Voltak akik harmonikával és jó hangulattal készültek.
 És voltak, akik ebből a malacsültből csemegéztek.
 A nyári melegbe télies hangulatot a szállingózó nyárfavirágzat lopott.
Visszatérve a mustármézhez. Nem túl édes, eszméletlenül pikáns! Rögtön, mikor belekóstoltam, tudtam, hogy tökéletes pác lesz a mézes-mustáros húsokhoz. Igen ám, de nem volt itthon hús, csak egy fél kilónyi újkrumpli. Édes ízű krumplihoz csak egyszer volt szerencsém, Japánban. Ott az édesburgonyát vágták hasábkrumpli-formára, pluszként cukormázba hempergették. És ha valaki gyanútlanul rósejbniként harapott bele, hát, hogy is fogalmazzak finoman? Eléggé meglepődött. Ezután az élmény után most mégis valami édes-pikáns ízzel kísérleteztem...
A fél kg újkrumplit megmostam, egyforma darabokra vágtam. 2 teáskanál mustármézet és ugyanannyi dijoni mustárt, chilit, apróra vágott petrezselymet és olajat összekevertem. Beleforgattam a krumplit, és tepsibe borítottam. Sóztam, borsoztam. Gerezdekre szedett fokhagymát dobtam mellé, és ropogósra sütöttem. Surimit pirítottam mellé, és tartármártással, ecetes uborkával ettem. Finom volt!

2011. május 22., vasárnap

(G)asztrológia


Díjat kaptam

Foodafok lepett meg ezzel a díjjal. Nagyon köszönöm az elismerést!
És köszönet Nektek is, hogy itt vagytok, olvastok, látogattok!

2011. május 20., péntek

Sajtos zöldségpuffancs

Valahogy megint úgy alakult az ebéd, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból több személyre kellett varázsolni valamit. Volt itthon brokkolim, sárgarépám, de ha egyszerűen csak megsütöm őket, éppen hogy csak jól lakunk volna ketten. Így valami tartalmasabbat hoztam össze: zöldségfasírtot. Bármilyen zöldséggel variálható, kerülhet bele gomba, cukkini, tök, vagy akár karalábé is. 

Hozzávalók:
600 g burgonya
200 g brokkoli
120 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerkömény
petrezselyem, kakukkfű
1 kk. ételízesítő
1 ek. citromlé
100 g reszelt sajt (pl. Gouda)
4-5 ek. liszt
100 g fetasajt
125 g natúr joghurt
2 ek. tejföl
pár csepp citromlé
kapor
olaj a sütéshez

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Külön lábosban, szintén sós-ételízesítős vízben a rózsáira szedett brokkolit is megfőzzük.
2. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított sárgarépát, a sajtot, apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, végül a répát. Sóval, borssal, köménnyel és a zöldfűszerekkel ízesítjük. Meglocsoljuk az evőkanálnyi citromlével. Mikor megpirult, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra vágott, főtt brokkolit.
3. Krumplinyomóval törjük össze a burgonyát, keverjük bele a sajtot és ha már langyosra hűlt, dolgozzuk hozzá a felvert tojást. Mehet bele a zöldségkeverék, és annyi liszt, hogy formázható masszát kapjunk. Egy evőkanállal vegyünk ki a masszából, formáljunk lapos pogácsákat, forgassuk meg egy kevés lisztben és bő, forró olajban süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
4. A fetasajtot villával törjük össze. Adjuk hozzá a joghurtot, a tejfölt a citromlevet és a kaprot. Ezzel az öntettel, friss salátával vagy ecetes céklával kínáljuk a puffancsokat.

2011. május 19., csütörtök

Wokban sült zöldséges-tojásos tészta...

...aminek az égvilágon semmi köze Japánhoz. Csak halványan hasonlít. Sóhajnyit emlékeztet... Én legalábbis az ilyen ízek kapcsán intenzíven magam elé képzelem a térképen kockásra mintázott rizs- és babföldeket, a párhuzamosan futó utakat és csatornákat, az éjjel megvilágított eper-fóliasátrakat, az örökké elvarázsoló torii kapukat, a Joyfull-feliratokat... huh! Ha belelendülök, rámegy a poszt Japán címszavakban történő bemutatására. Vissza a vacsorámhoz! Készítettem már yakisobát, ez is olyasmi, csak gomba és tojás is került bele. Laktató, gyors és finom.
Végül azoknak, akik érti, miről beszélek:" Chizu de oshiete kure masen ka?" ;)

Hozzávalók (szerintem kétszemélyes adag lesz belőle):
2 db sárgarépa
2 nagyobb fej gomba (csiperke)
2 szál újhagyma
4-5 levél káposzta
rizstészta (1 csomag negyede, négy kockának van csomagolva)
2-3 ek. szójaszósz
2-3 ek. ketchup
1 ek. cukor
2 tojás
só, bors, chili
olaj

1. A gombát meghámozzuk, felszeleteljük. Az újhagymát karikákra, a sárgarépát hosszú, vékony szeletekre, a káposztát csíkokra metéljük.
2. A rizstésztához vizet forralunk, a tésztára öntjük, 7-8 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
3. A wokba (vagy ha nincs nagyobb teflonserpenyőbe) olajat hevítünk, belezúdítjuk a zöldségeket, és 8-10 percig pirítjuk őket. Borssal, chilivel ízesítjük. Sózni a végén érdemes, mert a szójaszósz önmagában is elég sós! Felöntjük a szójaszósszal, megszórjuk cukorral, hagyjuk benne karamellizálódni a zöldségeket. Végül ketchuppal ízesítjük.
4. Lazán felverjük a tojásokat egy kevés sóval, és a zöldségekhez öntjük. Összesütjük a tojással és tálaljuk. Ha van egy kevés ecetes gyömbérünk, kínáljuk mellé, jól harmonizál az édes-sós ízekhez.

2011. május 17., kedd

Füstölt lazac krém

Pár szelet füstölt lazac maradt a múltkori ebédből. Nagyon szeretem majonézzel megkent pirítóssal, pár csepp citromlével, de négy embernek már kevés lett volna vacsorára. Így kiadósabb lazackrém lett belőle. Pontos mennyiségeket nem tudok, mert csak beledobáltam a hozzávalókat a turmixba, tekertem rajta párat, és már ettük is. Pirítóssal, uborkával, teával...

4-5 szelet füstölt lazacot, 2-3 evőkanál vajat, sót, borsot, friss kaprot turmixba dobáljuk, krémesítjük. Citromlével ízesítjük. A legvégén majonézt és néhány evőkanál tejfölt keverünk hozzá, és már fogyaszthatjuk is.

2011. május 16., hétfő

Epres-mascarponés charlotte

Újabb szülinapi torta. Végre egy igazán kedvemre való, én az ilyen gyümölcsös-krémes tortákat preferálom. Elkészítése gyors, ha ketten dolgozunk össze ráadásul szórakoztató, az összeállítása pedig valódi nosztalgia: visszarepít hajdanvolt építkezős gyerekkoromba...
Isten éltesse a tegnap huszonhárom évest! :)

Hozzávalók:
~300 g babapiskóta
500 g mascarpone sajt
750 g eper
6 dl tejszín
1 citrom
3 csomag habfixáló
4-5 kanál eperlekvár
1 bögre tej
2 ek. vaníliaaroma
porcukor
2 ek. apróra vágott, natúr pisztácia

1. A babapiskóta egyharmadát apróra tördeljük, vaníliaaromával ízesített tejbe mártjuk és beborítjuk vele egy kapcsos tortaforma alját. A többi piskótát szépen felsorakoztatjuk a forma szélén, mint egy mesebeli sütemény-léckerítést. Az építőmunkához kézügyesség, türelem és legó-múlt ajánlott.
2. Az eperlekvárt 10 szem eperrel összeturmixoljuk, és a kétharmadát ecsettel szétoszlatjuk az alsó piskótarétegen. Ezen a ponton már egészen hasonlít a tortakészítés egy házmodellezéshez. Most jön a kötőanyag feltöltése:
3. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót, porcukorral ízesítjük. Harmadát félretesszük a díszítéshez, a többit összeforgatjuk a mascarponéval, a reszelt citromhéjjal, a citrom levével. Kóstoljuk, és ha kell még, porcukrozzuk. Ha szemfülesek vagyunk, ezt a momentumot már az elején elvégezzük, így gyorsan a babapiskóta keretbe önthetjük, és nem kell siva-szerűen 4-6-8 kézzel egyszerre keverni és támasztani. A habarcsolás a következőképpen néz ki: egy réteg krém, egy sor negyedelt eper, újabb krémréteg, újabb eper. Végül tejszínhabbal tetőfedjük.
4. Díszítésnek félbe vágott száras epret, maradék eperpürét és pisztáciát használunk. Én csigavonalat csöpögtettem a püréből és a sétaút belsejét pisztácia-morzsákkal szórtam fel. Körbe eperkatonákat sorakoztattam.
5. 4-5 órára, vagy akár egy egész napra hűtőbe tesszük dermedni. Óvatosan leemeljük a tortaforma szélét. Vastag selyemszalaggal átkötjük - ez természetesen elhagyható. Élvezeti értékéből nem, esztétikaiból talán veszít egy keveset.

2011. május 10., kedd

Spárga füstölt lazac rózsával

Születésnapi torta helyett készült ez a fogás. Skandináv jellegű, üde tavaszias ebéd sikeredett a lazac-spárga-újkrumpli kombinációból. Nem hiányzott belőle a citrom és a kapor sem.

Hozzávalók a spárgához:
1 csomag (fehér) spárga
1 ek. mustár
1 ek. méz
1/4 citrom leve
~4-5 ek. olívaolaj
petrezselyem, lestyán
só, bors cukor

A spárga fás végét levágjuk, zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a fejét ne sértsük meg. Sós-cukros vízben feltesszük 20 percre főni, úgy, hogy a spárgahegyeket csak az utolsó öt percben lepje el a víz, mert azok sokkal gyorsabban puhulnak. Amíg fő, összekeverjük a mustárt, a mézet, a citromlevet, kevés sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, végül evőkanalanként belekeverjük az olajat. A forró spárgát az öntetbe forgatjuk és fogyasztásig állni hagyjuk.

Hozzávalók a citromos-kapros újkrumplihoz:
1/2 kg apró szemű újburgonya
1/4 citrom leve
só, bors
fél csomag friss kapor
olaj

A krumplit megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és kiolajozott tepsibe borítjuk. Forrón megfűszerezzük sóval-borssal, apróra vágott kaporral, rácsavarjuk a citrom levét és mehet is a sütőbe. Negyed óra- 20 perc sütés elegendő neki.

Hozzávalók az öntethez:
egy kis pohár tejföl (én ma a piacon házi tejfölt vettem, össze sem lehet hasonlítani a boltival. Mintha egy teljesen más tejterméket kóstolnék!)
~3-4 ek. majonéz
só, bors, pár csepp citromlé
fél csomag friss kapor

Egy edényben összekeverjük a hozzávalókat.

Tálalás:
Minden tányérra 2-3 szelet füstölt lazacot teszünk. (A vékony szeleteket tekerjük rózsaformára.) Adjuk mellé a kihűlt spárgát, a forró újkrumplit, és öntsük nyakon a kapros-majonézes öntettel. Díszítsük egy szál kaporral.

2011. május 9., hétfő

Majonézes kukoricasaláta

Egy hete olyan vagyok, mint egy alvajáró aranyhal. Nehezen ébredek, kerülgetem magamat, az ihlet, a munkakedv és a kreativitás pedig engem. Ez utóbbiak úgy tíz kilométeres biztos távolságból. Felmerült a gyanú, hogy a tavaszi fáradság nevű népbetegség tüneteit produkálom. Kérem szépen: én? Hogy én ebben a rügyfakasztó idényben a papírforma szerint kedvtelen legyek? Na, nem! Inkább az étrendváltás. Nulla hús (a sok hús fáradékonnyá tesz. Bár mikor eszem én sok húst?), kevés hal (mert ezt viszont kívánja a szervezetem), sok friss zöldség (vas és C-vitamin kell nekem!).
Holnap irány a piac! Addig is egy húsmentes vacsora abból, ami a hűtőben lapult.

Egy kis pohár tejfölt, 3 evőkanál majonézt, pár csepp citromlevet és kaprot összekeverünk az öntethez.
Megfőzünk 200 g kukoricát sós-cukros vízben. Leszűrjük, lehűtjük és a majonézes öntetbe forgatjuk. Adunk hozzá egy csomag kockára vágott mozzarellát, 3-4 szem felkarikázott csemegeuborkát, hajszálvékonyra szelt fél lila hagymát, 10-12 szem fekete olajbogyót. Metélőhagymával díszítjük, pirítóssal tálaljuk.

2011. május 3., kedd

Meleg saláta tepsiben sült újburgonyából

Nézegetve az utóbbi bejegyzéseimet egészen specifikussá kezd válni a blogom. Lassacskán születésnapi tortákra és krumpliételekre szakosodom... Előbbi oka a körülöttem élők magas számú tavaszi születése, utóbbié pedig a genetikusan öröklött burgonya-filiám...

Hozzávalók 2 személyre:
fél kg parázsburgonya
só, bors, grill zöldségkeverék
(lehetőleg friss) kapor, petrezselyem és zellerzöldje
olaj a sütéshez
az öntethez:
1 pohár kefir
1 kk. mustár
2-3 ek. majonéz

1-2 ek. reszelt parmezán sajt
rukkola saláta

1. A burgonyát alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Kiolajozott tepsibe borítjuk, fűszerekkel ízesítjük és sütőben ropogósra sütjük.
2. Összekeverjük az öntet hozzávalóit.
3. A rukkola salátára ráöntjük a forró krumplit, nem baj, ha egy kevés olaj is csorog rá, nyakon borítjuk a kefires öntettel, és már fogyaszthatjuk is!

2011. május 2., hétfő

Fekete-erdő torta avagy Schwarzwaldi meggytorta

Mifelénk a tavasz igazi születésnap-idény. Most épp egy huszonötödik került megünneplésre: Fekete-erdő tortával.

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
egy tábla étcsoki (meglepődve tapasztaltam, hogy az eddig 100 grammosnak árul Tibi 90 g-ra fogyatkozott...)
120 g vaj
120 g cukor
1 ek. vaníliás cukor
3 tojás
75 g liszt
40 g őrölt mandula
30 g zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
csipet só
egy meggybefőtt
1 cs. piros tortazselé
3-4 ek. nem darabos meggylekvár vagy cseresznyepálinka
4 dl tejszín
2 cs. habfixáló-por
3-4 ek. porcukor

1. A csokoládéból uborkagyalun úgy két evőkanálnyit lereszelünk, a többit gőz fölött vagy mikróban (alacsony teljesítményen) felolvasztjuk.
2. A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből - csipet sóval - kemény habot verünk, a sárgáját a folyékony, de már kihűlt csokoládéval együtt a vajhoz keverjük. A mandulát, a lisztet, a morzsát és a sütőport elvegyítjük, majd azt is a vajas masszához adagoljuk. Legvégén beleforgatjuk a tojáshabot.
3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és 40-45 perc alatt megsütjük. Legalább 3 órán keresztül pihentetjük, majd három lapba vágjuk.
4. A zselatint 3 dl meggylével előírás szerint elkészítjük, végén beleforgatjuk a befőttet is. Félretesszük hűlni. Közben a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
5. A torta alsó lapját megkenjük meggylekvárral vagy cseresznyepálinkával. Erre egy adag zselatinos meggy kerül, majd egy réteg tejszín. Ráhelyezzük a középső tortalapot, arra is meggyet és tejszínt adagolunk. Végül a felső lappal befedjük. A tortát bevonjuk tejszínnel, reszelt csokoládéval díszítjük.