2011. augusztus 12., péntek

JÁTÉK: csillagjegyek és sütemények összefoglaló

Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen sokan részt vettetek a játékban mind a Facebookon, mind itt az oldalon. A játék vége 2011.08.12-én, pénteken 23:59-kor lesz, a sorsolás - a nevek összesítése után, szombat 13-án. Aki többször is lájkolt, többször is részt vesz a sorsolásban.

Sütemények a csillagjegyek szerint

A Kos jegyé a CHILIS-CSOKIS MUFFIN
A Rák jegyé a TEJKARAMELLA
Az Oroszlán jegyé a NARANCSOS-SÁFRÁNYOS CUPCAKE
A Szűz jegyé a REFORM GYÜMÖLCSKENYÉR
A Skorpió jegyé a FÜGÉS-CSOKOLÁDÉS BROWNIE
A Nyilas jegyé a MOGYORÓVAJAS SZELET
A Vízöntő jegyé a KÓLÁS-PATTOGÓ CUKROS SZELET

Te melyiket szeretnéd hazavinni és megkóstolni?

2011. augusztus 8., hétfő

Ecetes sült paprika és cékla

A cékla sütve most nagy kedvenc lett. Barátnőm mamája az ecetes céklasalátát mindig sült céklából készíti. Egészben süti, utána hámozza, karikázza, végül ráönti az ecetes levet. Viszont az egészben sütés rettentő időigényes művelet. Én dél körül álltam neki főzni, ezért egy rövidebb verziót kerestem.

Hozzávalók:
1 cékla
2 piros kápia paprika
só, bors
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál ecet
víz
olaj

A céklát megmostam, meghámoztam, kis kockákra vágtam. A paprikát lecsumáztam, és felszeleteltem. Egy tepsibe borítottam, kevés olajat öntöttem rá, kicsit sóztam, borsoztam, alaposan összekevertem és körülbelül egy és negyed óra alatt puhára sütöttem. Cukorból, sóból, ecetből és vízből salátaöntetet készítettem, a még forró zöldségeket beleborítottam. Ebben a lében hűtöttem ki.
Minél tovább áll, annál finomabb lesz!

JÁTÉK: a Vízöntő jegy süteménye

JÁTÉK: a Bak jegy süteménye

2011. augusztus 6., szombat

Fekete szedres brownie

Nap-Hold menüsorom desszertje volt ez a sütemény. Fekete és fehér csokoládé, éjsötét szeder és hófehér tejszín - az ellentétek románca, na meg persze egy csipetnyi, magával ragadó őrület - a szenvedély receptje...
(Az eredeti málnás-fehércsokis brownie már szerepel a blogon, de az arányokon változtattam, ezért még egyszer leírom a teljes receptet.) 

Hozzávalók:
100 g jó minőségű étcsokoládé
100 g fehér csokoládé
150 g vaj
150 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 tojás
150 g liszt
1 tk. sütőpor
csipet só
150 g friss fekete szeder
fél tábla extra csokoládé - én a Csokoládia tandori massala ízesítésű tejcsokoládéját használtam. Számomra ez az egyik legérzékibb, legrafináltabb csokoládé, amit eddig kóstoltam. Amikor ravaszul felbukkan a süteményben egy-egy apró darabja, igazi íz-orgiává fokozza az élményt.
100 ml habtejszín

1. Vízgőz felett megolvasztjuk a kétféle csokoládét a vajjal. Lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük.
2. A tojásokat a cukrokkal és a sóval habosra keverjük. Beleforgatjuk a csokoládés masszát, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
3. Az apróra vágott fűszeres csokoládét és a megmosott, leszárított szedret a krémbe keverjük.
4. Kivajazott tepsiben töltjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A brownie akkor jó, ha a szélénél a tészta már megsült, de a közepén még egy kissé krémes állagú. Majd hűlés közben megdermed, de nem szárad ki a sütemény.
5. Lágy habbá vert tejszínnel és néhány szem gyümölccsel tálaljuk.

További brownie receptek a blogon:
Málnás-fehércsokis brownie
Blondie

Vendégposzt! Virág csokis keksze

A L'ecsó óta mindenki tudja: "Főzni bárki tud". Most mi bebizonyítottuk, hogy sütni is! A képen látható hölgyemény készítette ezt a csokis kekszet egy holland foglalkoztatófüzet receptje alapján.

Hozzávalók:
150 g liszt
50 g cukor
75 g hideg vaj
1 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
tetejére: fél tábla jó minőségű étcsokoládé

1. A sütemény hozzávalóit egy tálba öntjük, gyors mozdulatokkal összekeverjük. A tésztából cipót formázunk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Egy sütőlemezt sütőpapírral bélelünk ki. A tésztából kisebb diónyi gombócokat formázunk, óvatosan az ujjunkkal ellapítjuk és elrendezzük a tepsin. Egy villával mintát is nyomhatunk bele. 12-15 perc alatt készre sütjük és félretesszük hűlni.
3. Közben a csokoládét összetördeljük, mikrohullámú sütőben alacsony teljesítményen lassan, egyszer-kétszer átkeverve felolvasztjuk. Kiskanállal eloszlatjuk a kekszek tetején..
És valljuk be, legjobb zenére sütni! Úgyhogy szóljon Virág kedvenc Budapest Bár száma:

JÁTÉK: a Mérelg jegy süteménye

2011. augusztus 3., szerda

JÁTÉK: a Szűz jegy süteménye

Húslevesben sült zöldségek

A Nap-Hold menüsor főétele mézes-mustáros csirkemell volt, húslevesben sült zöldségekkel. A pác különlegességét a mustárméz adta. A méz önmagában is napszimbólum, a mustár pedig a csípősségével a Marsot képviseli, amihez a chili és a fokhagyma is társul. A köret többi puha, föld alatt termő zöldségei a női energiák.

Hozzávalók a körethez:
4 közepes krumpli
8-10 bébi sárgarépa
1 cékla
2 fej fokhagyma gerezdekre bontva
só, bors, kakukkfű
chili, őrölt rozmaring
petrezselyem és zeller zöldje
1 dl tiszta zöldségleves (lehet leveskockából is).

1. A krumplit hámozzuk meg és negyedeljük. Ha bébisárgarépákat használunk, csak hámozzuk meg őket, ha nagyobb répákat, akkor vágjuk a krumplihoz hasonló méretű hasábokra. A céklát szintén tisztítsuk meg és karikázzuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg. A megmosott zöldségeket borítsuk egy tepsibe, öntsünk rá egy kevés olajat, fűszerezzük, forgassuk át, hogy mindenhol alaposan érje őket az olaj és a fűszer.
2. 200°C-os sütőben 30 percig süssük (legjobb, ha kívül már pirultak, de még nem sültek át teljesen), majd öntsük alá a forró zöldséglevest. Ezzel süssük tovább, amíg a zöldségek magukba szívják a folyadékot és megpuhulnak.

2011. augusztus 2., kedd

Almás zellerkrémleves

A menüsor következő lépése a leves volt. A férfienergia itt a zeller, a női az alma. Rendkívül jó páros, tökéletesen kiegészítik egymást. A földies jelleget a burgonya kölcsönözte, a könnyedséget pedig a tejszín.

Hozzávalók 4 személyre:
1 zellergumó
1 savanykás ízű nyári alma
1 közepes burgonya
marhahúsleves-kocka
só, bors, zellerszár és levél
olaj
100 ml tejszín
2 szelet szendvicskenyér

1. A zöldségeket és az almát hámozzuk meg, utóbbi magházát vágjuk ki és az összeset kockázzuk fel. A zeller 2-3 szárát karikázzuk fel, annak zöldjét aprítsuk össze.
2. Kevés olajon futtassuk meg a zöldségeket, majd öntsük fel vízzel. Mehet bele a leveskocka és a fűszerek. Főzzük puhára. Húzzuk le a tűzről és kézi mixerrel turmixoljuk. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk fel még egyszer.
3. A kenyeret kockázzuk, kevés olajon serpenyőben pirítsuk át és kínáljuk a leveshez.