2011. szeptember 3., szombat

Hagymás lepény

Ez tulajdonképpen egy kenyérlángos. Nyáron filmnézős estékhez, baráti beszélgetésekhez, télen forralt borhoz ajánlom.

Hozzávalók 2 személyre:
1 adag pizza alaptészta
3 szelet füstölt szalonna
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 közepes paradicsom
150 g tejföl
150 g sajt (pl. emelntáli)
só, bors

1. Készítsük el a pizzatésztát, kelesszük a duplájára.
2. A szalonnát kockázzuk fel, annyira pirítsuk át, hogy a zsír kezdjen kisülni belőle. Ne süssük meg teljesen, mert a lepény sülése közben a szalonna is továbbsül. Szedjük ki a zsírból. Ebbe dobjuk a felaprított fokhagymát, fonnyasszuk meg, majd zárjuk el alatta a tüzet. Keverjük bele a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
3. Vágjuk vékony szeletekre a hagymát és a paradicsomot, reszeljük le a sajtot. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
4. A tésztát egyengessük tepsibe vagy pizzasütő formába. Kenjük meg fokhagymás tejföllel, szórjuk meg szalonnával, hagymával, rendezzük el rajta a paradicsomszeleteket. Végül jöhet rá a reszelt sajt. Mehet a sütőbe, süssük aranybarnára.

2011. szeptember 1., csütörtök

Krumplis tészta

A napokban arról beszélgettünk, hogy vannak olyan, tök egyszerű ételek, amik simán kenterbe verik a legbonyolultabb, legkifinomultabb ízeket. A téma megvitatásánál ilyesmik röpködtek: sajtos-tejfölös tészta, juhtúrós vagy tojásos galuska, lecsó, na és természetesen mindenki részéről mély egyetértésben: a krumplis tészta. A beszélgetés meghozta a kedvet, bevallom, egy nagyobbacska adag lett belőle, én pedig egész nap rájárogattam...

Hozzávalók:
500-600 g burgonya
200 g fodros rövid metélt tészta (leggyakrabban kis- vagy nagy kockatésztával készül, de barátnőm édesanyja összetördelt makarónival készíti, úgy is isteni!)
2 közepes fej hagyma
ha nem vegán módon készül, 3 szelet füstölt szalonna
só, bors, pirospaprika, fűszerkömény, majoránna
olaj

1. A tésztát sós-olajos vízben az előírás szerint megfőzzük, leszűrjük.
2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és egészen apró kockákra vágjuk. Felaprítjuk a szalonnát és a hagymát is.
3. A szalonnát zsírjára sütjük, majd megpároljuk rajta a hagymát. (Ha szalonna nélkül készül, akkor kevés olajon futtassuk meg a hagymát.) Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Belekeverjük a krumplikockákat, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a feléig ellepje, fűszerezzük, lefedjük, majd kis lángra visszatesszük főni. Ha szükséges, főzés közben a vizet pótoljuk, de mindig csak egy keveset öntsünk alá.
4. Ha puha a burgonya, és nagyjából a vizet is elfőtte, keverjük hozzá a tésztát, és fedő nélkül nagy lángon pirítsuk össze.