2011. december 28., szerda

BÚÉK!


Finom falatokban,
együtt töltött percekben,
jó borokban,
baráti beszélgetésekben,
gasztro-élményekben
gazdag új esztendőt mindenkinek!

2011. december 26., hétfő

Angyali csokoládék ajándékba

Az idén karácsonykor "hand made" ajándékgyártás folyt. Több héten keresztül esténként csokoládét öntöttem. A végeredmény úgy 130 darab csoki, amiket ráadásul egyesével csomagoltam, feliratoztam.
Sajnos a töltött verzióval meggyűlt a bajom, a középső töltelék mentén a két csokiréteg elvált. Így lettek ők a "bukott angyalok kollekció".
A csokik bizony komoly helyet foglaltak a hűtőmben, igazi konkvisztádor módjára előbb csak a felső polcot, majd szinte minden négyzetcentimétert maguknak követeltek.

Hirtelen felindulásból a csoki-variációkat nevekkel illettem, hisz mégsem engedhettek ki őket név-eletlenül a nagyvilágba. A szortiment a következő volt:
Surprise au Gingembre
gyömbéres-diós, kakaóbabtöretes étcsokoládé
Vampire's Dream
rózsaborsos-vörös áfonyás fehér csokoládé
Coffee Time
karamellakrémes-kávés étcsokoládé
(ők voltak a "bukottak)
Rouge et Noir
piros marcipánnal töltött chilis étcsokoládé
Gingerbread Man
aszalt szilvás-fahéjas-mézeskalácsos tejcsokoládé
Hakuna matata
mandarinos-narancsos-sáfrányos fehér csokoládé
Marzipan Kiss
mézes étcsokoládé narancsos marcipánnal töltve
Happy Kid
citromhéjas-ananászos colával ízesített tejcsokoládé
Spicy Bombay
indiai fűszeres (görögszéna, só, bors, chili, churry)-mazsolás tejcsokoládé
Sour Cherry
házi meggydzsemmel ízesített kakaóbabtöretes étcsokoládé
Clown Costume
szerecsendióval fűszerezett, aszalt gyümölcsös fehér csokoládé
Grandma's favorite
diós-mandulás-karácsonyi fűszeres étcsokoládé
A csokigyártós-bekattanásom örömére, nővérkém meglepett a "Csokoládés édességek kiskönyvtárával", úgyhogy a 2012-es év szintén a csokoládé jegyében folytatódik...

Christmas chutney, vagyis karácsonyi gyömbéres csatni

"Csatni (hindi: catni, angol: chutney)
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket."
Terebess
Ez az alapvetően édes csatni remek kacsához, halhoz, de tölthetjük akár palacsintába, süteménybe.

Hozzávalók 6 kisebb üveghez
4-5 alma
2 vilmoskörte (a két gyümölcs együtt 1 kg)
2 citrom, 2 nagyobb narancs és 1 mandarin leve
1 gyömbér
100 g mazsola
100 g szárított ananász és papaja kocka
500 g cukor
1 zacskó dzsemfix
1-1 rúd fahéj és vanília
10 db szegfűszeg

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk és felkockázzuk. A citrusok levét kifacsarjuk és azonnal beleforgatjuk a felvágott gyümölcsöket, nehogy megbarnuljanak.
A gyömbért nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a cukorral együtt a gyümölcshöz adjuk.
Beledobjuk a fűszereket.
5-6 óráig lefedve állni hagyjuk.
A mazsolát és a szárított gyümölcsöket forró vízzel átmossuk.
A gyümölcsökből kiszedjük a fahéjrudat, a vaníliát és a szegfűszeget, majd merülőmixerrel összeturmixoljuk, végül egy szűrőn átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a dzsemfixet, visszadobjuk a fűszereket, beleforgatjuk a mazsolát, az ananászt, a papját, felforraljuk és úgy 10 percig bugyogva főzzük.
Újból kiszedjük a fűszereket, és még forrón kimosott, szárazra törölt üvegekbe töltjük.

Menü Szentestére

Az idei Szentestei vacsora a húsmentesség jegyében telt. Egyszerű, gyors ünnepi fogások, semmi stressz. A nagyja előző nap elkészült, 24-én csak a halakat és a lángost kellett megsütni.

A menü a következő volt:

¤
¤
Fűszervajban sült harcsa
Burgonyalángos
¤

Pezsgős avokádókrém-leves

Egyszerű, ám annál rafináltabb, különlegesebb leves. Ünnepi hangulatát a pezsgő és a tejszínhab fokozza.

Hozzávalók:
2 érett avokádó
1 liter húsleves (én most marhahúsleves kockából készítettem, sóval, borssal, petrezselyemmel, lestyánnal ízesítettem.)
30 g vaj
40 g liszt
100 ml száraz pezsgő
100 ml habtejszín
só, bors, finomra vágott friss kapor

Az avokádót félbe vágjuk, a magot kivesszük, a gyümölcshúst kikaparjuk.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a húslevessel, csomómentesre keverjük, majd forrástól számítva három-öt percig főzzük.
Az avokádót egy kevés leves hozzáadásával turmixgépben pürésítjük, majd folyamatos kevergetés mellett visszaöntjük a levesbe. Sóval, borssal ízesítjük, majd levesszük a tűzről.
Végül a pezsgőt is a leveshez öntjük.
Tálalásnál egy-egy kanál habbá vert tejszínt teszünk a levesbe és megszórjuk kaporral.
(Ez a fotóról lemaradt.)

Karácsonyi halas vacsora

A Szenteste főétele a következő volt: füstölt lazac saláta, majonézes burgonyasaláta, mandulás bundában, illetve fűszervajban sült harcsa burgonyalángossal.

Füstölt lazac saláta
Fél fej jégsalátát, egy kígyóuborkát és három nagyobb paradicsomot felaprítottam, tálba tettem, megsóztam, borsoztam. Meglocsoltam kevés olíva olajjal, majd jöttek rá a felcsíkozott lazacszeletek. Megöntöztem citromlével, megszórtam kaporral és tálalásnál balzsamecet-szósszal meglocsoltam.

Harcsa mandulás bundában
Az afrikai harcsából a vékonyabb szeleteket rántottuk, mert édesanyám így szerette volna enni. Szerintem vétek panírozni, ezért variáltuk meg egy kis mandulával.
A halszeleteket sóztam, borsoztam, majd lisztbe, tojásba végül mandulaforgáccsal elkevert zsemlemorzsába hempergettem és bő, forró olajban kisütöttem.

Fűszervajban sült hal
A vastagabb harcsaszeleteket vastagon kivajazott tepsibe fektettem. Sót, borsot, kaprot, chilit, gyömbért, kurkumát összekevertem, ezzel fűszereztem meg a halak mindkét oldalát, végül citromot facsartam rá, és kis darab vajakat tettem a halszeletekre. Nagy lángon sütőben készre sütöttem. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki! Szerintem hidegen még finomabb, mint frissen.

Burgonyalángos
Két nagyobb burgonyát héjában megfőztem. Ez ez előző napi krumplisalátából marad ki, jó, ha áll egy napig. Nagy lyukú reszelőn lereszeltem, hozzákevertem egy tojást, sót, borsot és annyi lisztet, hogy formálható állagú legyen. Kis korongokat alakítottam belőle és bő, forró olajban kisütöttem.

Tejszínes krém karamella torta

Tömény tejszín és cukor. Igazi, ketyegő kalóriabomba. Egy falatnyi savanykás lekvárral szelídítve az édessége.

Hozzávalók:
7 tojásból készült narancsos piskóta
fél adag krém karamella
50 g mandulaforgács
1-2 evőkanál savanykás lekvár (meggy, ribizli, keserű narancs)
200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
egy csomag marcipánízű cukormáz
3-4 teáskanál narancslé

A mandulaforgácsot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a karamellkrémet és a mandulát.
A piskótát három felé vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük lekvárral. Erre jön a krém fele. Befedjük a második réteg piskótával, amit megkenünk a maradék krémmel.
Végül befedjük a harmadik lappal, amit bevonunk az előírás szerint, de víz helyett narancslével elkészített cukormázzal.

Tévedések vígjátéka, avagy krém karamella

Évek óta, pontosan tíz éve nézegetem ezt a receptet egy  konyhás magazinban. Tejszínes karamella. Guszta kis kockák, celofánba csomagolva. Gondoltam, jó lesz idén ajándékba. Nekiláttam a főzésnek, de a cseppfolyós állagon nem sikerült továbbjutni, vagyis az istennek sem akart besűrűsödni és megszilárdulni. Megkóstoltam így, folyósan. Isteni lett! Az íze lágy, mint a selyem, az illata elragadóan vaníliás...
Három hétig ezzel ízesítettem a tejes kávét, próbálkoztam csokoládéba is tölteni, végül ebből lett a karácsonyi torta. Nem bántam meg, hogy félre csúszott a recept. Nekem így jobban ízlett!

Hozzávalók:
500 g kristálycukor
400 ml tejszín
200 ml zsíros tej
1 rúd vanília

A cukrot, a tejszínnel, a tejjel és a kikapart vaníliabéllel lábosba öntjük és alacsony hőfokon, időnként megkeverve 40-50 percig főzzük.
Lehet, hogy ha tovább főztem volna, besűrűsödik. Nem tudom, így hát innen tovább csak elméleti recepttel szolgálhatok: alufóliával bélelt, kiolajozott tepsibe öntjük, hűlni hagyjuk, majd éles késsel 2×2 cm-es kockákra vágjuk.

Töltött káposzta nagymama módra

Ahány ház, annyi töltött káposzta. És minden tájegység, háztartás a sajátjára esküszik. Én nagy töltött káposzta rajongó vagyok, előítélet-mentsen vonzódom mindegyikhez. Jöhet a szabolcsi paradicsomos, az erdélyi vagy bármelyik verzió. Ezt most anyukám készítette, a nagymama receptje alapján.

Hozzávalók egy termetes fazékhoz:
1500 g szálas savanyú káposzta
1 fej édes káposzta
1000 g darált sertés lapocka
500 g kolozsvári húsos szalonna
150 g rizs
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors, vegeta (házi)
őrölt kömény, majoránna, őrölt gyömbér
kurkuma, őrölt rozmaring, kakukkfű
őrölt piros paprika
néhány evőkanál liszt

Az édes káposzta torzsáját kivágjuk, forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd leveleire bontjuk. A nagyobb leveleket kétfelé vágjuk.
A darált húst, a rizst, 1 fej apróra vágott vörös hagymát, a lereszelt fokhagymát, a tojást és a fűszereket összekeverjük. Egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, hogy a massza lágyabb legyen.
A blansírozott káposztalevelekbe töltjük a húskeveréket. A megmaradt káposztát csíkokra metéljük, és a savanyú káposztához keverjük.
A fazekat kikenjük zsírral.
A szalonnát elnegyedelve legalulra tesszük. Erre jön egy réteg káposzta-keverék, majd egy sor töltelékes káposzta. (Ügyeljünk, hogy a nagyobb csomagok kerüljenek alulra!)
A maradék két fej hagymát vágjuk nagyon apróra. Ebből szórjunk a töltelék tetejére, majd egy evőkanálnyi liszt és egy kevés piros paprika-szórás következik.
Erre ismét szálas káposzta, majd töltött, majd hagyma-liszt-paprika.
Addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A legtetejére szálas káposzta kerüljön. Ezt is szórjuk meg a hagyma-liszt-paprika hármassal.
Öntsük fel annyi meleg vízzel, hogy épp ellepje, majd lassú tűzön legalább két óráig rotyogtassuk.
Finomabb lesz, ha néhány napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

Gyümölcskenyér-koszorú

Igazán gazdag ünnepi sütemény, tele diófélékkel és aszalt gyümölcsökkel, a karácsonyi hangulatot pedig egy kis naranccsal, fahéjjal fokozhatjuk.

Hozzávalók egy koszorú formához:
300 g aszalt gyümölcs vegyesen
(szilva, papaya, ananász, vörös áfonya, arany mazsola, cukrozott narancshéj)
220 g durvára darált dióféle
(dió, mandula, mogyoró)
150 g vaj
100 g cukor
50 g vaníliás cukor
6 tojás
120 g liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy őrölt fahéj
1 narancs
2-3 evőkanál rum
csipet só
1 tábla csokoládé

Az aszalt gyümölcsöket öntözzük meg a rummal, és hagyjuk állni benne.
A vajat a kétféle cukorral, a sóval verjük habosra, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
A lisztet keverjük el a sütőporral és adjuk a habos masszához.
Végül forgassuk bele a diókat, az aszalt gyümölcsöket, a fűszerkeveréket és az alaposan megmosott narancs héját.
Vajazzuk-lisztezzük ki a formát, simítsuk bele a masszát.
180°C-ra előmelegített sütőben, úgy egy óra alatt készre sütjük. Ha a teteje hirtelen sülne, de belül még sületlen a tészta, fedjük le alufóliával.
Rácsra téve hagyjuk hűlni.
A narancs levél facsarjuk ki, és egy keveset keverjünk az összetördelt csokoládéhoz. Vízgőz felett olvasszuk meg és ezzel vonjuk be a koszorút.

2011. december 24., szombat

Pihe-puha mézes puszedli

Duende receptjét vettem kölcsön, majd jól meg is tartottam: örökbe. Nem lelkesedem túlságosan a mézes puszedlikért, de ez valami fenséges! Levegős a tésztája, egyszerű az elkészítése, pihe és puha és mézesen ragacsos.

Hozzávalók:
170 g méz (én sima virágmézet használtam, annak igazi intenzív méz-íze van)
330 g liszt
2 tojás
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
csipet só
2-3 teáskanál narancslé
150 g porcukor

A tojásokat a csipet sóval kézi habverővel jó habosra felverjük.
Hozzáadjuk a mézet, a vizet és az olajat, alaposan összedolgozzuk.
A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszert összevegyítjük és a masszához forgatjuk. Lágy masszát kapunk.
Lefedve hűtőben egy órát pihentetjük.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe két kanál segítségével kis halmokat rakunk, viszonylag messze egymástól, mert a mézes puszedli elég helyigényes.
10-12 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, a narancslevet és a porcukrot összekeverjük és ezzel vonjuk be a pusszancsokat.

2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi üdvözlet


...az ünnep után jövök vissza a hagyományos és kevésbé tradicionális karácsonyi receptekkel!

2011. december 8., csütörtök

Hallal töltött krumpli

Tegnap megvettem a karácsonyi halat. Előkészítettem, lefagyasztottam, de a lehulló darabokért kár lett volna, inkább ebédet faragtam belőle. Nigella töltött burgonyáját gondoltam újra. Majd' egy éve készítettem először, úgy látszik, ennek most van a szezonja!
Az ünnepi vacsora maradékainak felhasználására is jó ötlet. Két főre lesz ebéd ekkora adagból.

120 g fehér húsú halat (pl. afrikai harcsa) evőkanálnyi vajban, sóval, borssal, petrezselyemmel, kaporral és citromlével fűszerezve megsütünk, kihűtjük és felaprítjuk. Ha kész sült halból dolgozunk, akkor csak kockázzuk.
Közben 3 db közepes krumplit alaposan megmosunk és héjastól sütőben nagy fokozaton, 40-45 perc alatt puhára sütünk.
A burgonyát forrón félbe vágjuk, egy mélyebb edénybe kanalazzuk a belsejét és burgonyanyomóval összetörjük. 1 gerezd fokhagymával, kevés vajjal, 3-4 evőkanál tejföllel, kaporral, sóval-borssal ízesítjük. Végül hozzákeverjük a halat. Ezt a masszát visszatöltjük a burgonya héjába, megszórjuk reszelt parmezán sajttal és a sütőben összehangoljuk a burgonyát a töltelékével.
Friss zöld salátával az igazi! Nem volt. Így is elfogyott...

2011. december 7., szerda

Csudálatos vendéglőről

Az előző bejegyzésben írtam az örökség-szakácskönyvekről. Most szeretnék megosztani egy részletet belőle..

CSUDÁLATOS VENDÉGLŐRŐL
beszél a legenda, ahol nincs étlap, azaz hogy bizonyosan van, csak a vendégek nem látják s ha látnák is, hiába látnák, nem válogathatnak, azt kell enniök, amit a pincér elébük tesz. A vendéglő persze a legenda szerint Párizsban van és persze nem afféle hazai kurtakocsma, ahol azért nem lehet választani, mert éppen csak borjúpörkölt vagy savanyútüdő rotyog a lábasban a tűzhelyen. Nem is table d'hote, vagy penzió-rendszerre alapított helyiség, ahol mindenki egyformán, az aznapra előírt menűt köteles elfogyasztani, vagy a tányérján hagyni.
   Ebben a vendéglőben igenis a legkülönbözőbb fogások állnak rendelkezésre, ínyes falatok készülnek a konyhán, csak éppen hogy nem te választhatsz belőlük, tisztelt fogyasztó barátom, hanem az asztalod körzetébe tartozó pincér, aki teljhatalommal dönt sorsod felett.
   Hiába csurog a nyálad, ha azt látod, hogy a szomszéd asztalnál étvágyingerlően illatozó bouillabaisset kanalaz valaki, ha a te pincéred - végig nézve rajtad - úgy látja, hogy voltaképpen a sablónok embere vagy s neked előételnek kaszinótojás dukál, pontosabban : hideg töltött tojás kaszinó módra. Mellesleg szólván, valószínűleg igaza is volna, mert ha jól tudom, pesti ember vagy s az átlagos pesti ember bizony nagyon is a sablónok között mozog az étkezés terén.
Fél a tengeri haltól, az olajat csak salátán viseli el s a finom ürűkottletre ridegen azt mondja : »Nem eszem birkahúst.« Ha aztán megkérdik tőle, kóstolta-e már, kiderül, hogy soha életében ! Szóval nem is tudja, milyen az íze, de azért »nem eszi«.
   A párizsi vendéglő azonban elsősorban nem az átlagemberek számára nyílt meg s pincéreire ugyancsak nehéz feladat várakozik.
Kitűnő ízlésüeknek kell lenni és kitűnő emberismerőknek. Professzoroknak a szakmájukban. Vajjon hogy tudják eltalálni első látásra, kinek vigyenek teknősbékalevest és ki marad meg inkább a borjúragú mellett, kinél nem szabad elfeledni az osztriga mellől a chablist, kinek kell tejszínhabbal keverni a gyöngyházfényű asztrachán kaviárt és ki akarja sárgadinnyével kezdeni az ebédjét.
   Itt Budapesten sok kitűnő pincért ismertem már, akire bátran rábízhattam a vacsorám összeállítását, és biztosra vehettem, hogy a legjobbat kapom, amit a helyi viszonyok között elérni lehet. Az illető pincérről persze tudtam, hogy maga is gurmé és tudtam, hogy a szakáccsal vagy szakácsnővel jó barátságban van. Ez az utóbbi dolog rendkívül fontos, mert csak az étlap alapján, az ínyesmesterség művészetében legjobban járatos pincér se tud jó menűt összeállítani, ha nincsenek pontos információi a konyháról, nem tudja melyik étel sikerült jól és melyik gyengébben, melyik a feltétlenül friss és melyik esetleg a tegnapi maradék - álruhában. És csak a konyhában benfentes pincér tudja elhozni a vendégeinek a különösen jól sikerült ételekből is a legjobb falatokat.
   A kitűnő pincérnek ezeket a kellékeit - mondom - elég sok esetben meg tudtam találni és ilyenkor nem kellett félnem, hogy rosszul járok, ha a fogások összeválogatásának élvezetéről lemondok.
Igen ám, de ezek a derék és sokszor zseniális emberek mégis csak ismertek már engem (igaz, hogy rendszerint bámulatos gyorsan megismertek) s így könnyebb volt a dolguk, mint e különös párisi vendéglőben szolgálatot teljesítő kollégáiknak, kiknek gyakran »prima vista« kell dolgozniok.
Őszintén szólva nem is nagyon hiszem, hogy valami nagy sikerük legyen, sőt hajlandó vagyok azt hinni, hogy ez a vendéglő már nincs is meg, de talán nem is volt meg soha.
Az Ínyesmester szakácskönyve

Szerencsére napjainkban a "pesti ember" már kevésbé sablónos, és azért még akadnak ilyen gurmé pincérek! Ráadásul nem csak Párisban, hanem kis hazánkban is. Én név szerint őket ismerem:
Gábor, Hévíz-Egregyen, a csudálatos, házias Öreg Harang Vendéglőben
Józsi, a szentendrei El Mariachiban
vagy ha borokról lenne szó, Ricsi a DropShopban...

Neked vannak ilyen "pincéreid"?

Meglepett a Mikulás

2 in 1 - Mikulás-angyalka
A tegnap meg a ma tele volt meglepetésekkel. Apró-cseprő ajándékok mellett rég elveszett leveleket csempésztek a kezem ügyébe, megjavították az égősoromat (apura gyanakszom), de még egy generációval régebbről is megajándékoztak.
Ma ebédnél anyu két viharvert, öreg szakácskönyvet pakolt az asztalra, azzal a kérdéssel, mi legyen velük? Naná, hogy örökbe fogadtam az örökséget! :)
Ha minden igaz, anno nagymamám nászajándékai voltak.
Sajnos a kiadás éve mindkettőből hiányzik.
Az egyik "Az ínyesmester szakácskönyve - új, lényegesen bővített kiadás", a másik pedig "A legujabb és legteljesebb Gyakorlati nagy Budapesti szakácskönyv és Házi czukrászat híres magyar és franczia szakács-művészek nyomán, írta Kugler Géza".
A könyvek és a karácsonyi dzsem hozzávalói
Varázslatosak! Tele elfeledett és újra felfedezett reczeptekkel, menüsorokkal, heti étlapokkal, terítési-tálalási javaslatokkal.
Kalendáriumi ünnepek menüsorai
A karácsonyi ajánlás a következő (szó, pontosabban helyesírás szerint idézek - legnagyobb kedvencem a nagykarácsonyi ebéd levese!):
Karácsony estéje
Borleves, pirított zsemlyekockákkal, vagy
Halpaprikás (halászlé)
Rántott hal, vagy
Roston sült harcsaszeletek
Majonézes zeller- és burgonyasaláta
Wellington bélszín madeira-mártással, Vegyes körítés
Mákosmetélt vagy bobajka
Apró sütemények. Giardinetto
Narancs- vagy ananászbólé
Nagykarácsony napja
Ebéd
Pujkaaprólékleves csigatésztával (lúdgége)
Hideg vaddisznófej
Töltöttkáposzta frissen sült karbonádlival
Gesztenyével töltött, dión hízott pulyka
Vörösborban eltett mandulás szilva Endivia saláta
(úgy készül, mint a fejessaláta)
Karfiol bécsi módra
Pörköltmandula-torta (Grillage)

A legkedvesebb egy kézzel írott ajánlás, amit egyelőre csak próbálok kisilabizálni. Most jön jól az a grafológusi oklevél és szimbólum-ismeret! (a kipontozott részek még hiányoznak, Hédi, ha van ötleted, szívesen fogadom!! Pláne, hogy a dédpapi február 9-én született!!) Végül Mami segítségével teljes lett a szöveg:

 Szeretett Gyermekem!

A szív érzelmei mulandók,
ritkán kísérik végig az embert
végig élete utjain; az ember
összes érzékét a gyomor egész
életen át uralja, így uralja
az agyat söt a szívet is; ép egész-
séges gyomru ember nem lehet
gonosz ember; vigyázz férjed
gyomrára, mert a gyomor sokszor be-
folyásolja a szív érzését; ép egész-
séges, jól gondozott ember mindig
szeretettel, söt vonzalommal gondol
jól tápláló hitvesére; tanulmá-
nyozgasd a könyvet, és rögzítsd
vele férjed tiszteletét és szeretetét
magadhoz; ezt szeretné
Apád

Hát nincs igaza a dédpapának? :)
Köszönet érte(tek), drága ősök!

2011. december 4., vasárnap

A bonbongyártás melléktermékei

Ez egy titkos bejegyzés! Ugyanis meglepetést gyártok. Senkinek egy szót se! :)
. . .
Szóval, karácsonyra bonbont készítek. Több-kevesebb sikerrel. Például a tejkaramellám sehogy sem akart megszilárdulni. Úgy döntött, a helyes kis krémszínű kockák helyett inkább olyan lesz, mint a lágy, édes selyem...
Az egész folyamat rettentő izgalmas, állandó figyelem, improvizáció, a háttérben karácsonyi zene...
És ötletes maradékfelhasználás, mert egy kiskanálnyit is kár lenne elpazarolni belőle! Így az olvasztóedény alján maradt csokimasszát tejjel felöntöm, összeforralom, habosítom.
Volt már narancsos-mézes forró csoki, mára pedig kávés-karamellkrémes jutott.
Szigorúan egy pohárral!
Egyetértek Willy Wonkával. Vidám dolog a csokigyártás! Már csak egy-két umpa lumpa kellene... do-ba-dee-doo...