2012. november 9., péntek

Vörösboros marhapörkölt Nagy Levin módra

A klasszikus magyar konyhával valahogy nem vagyok nagy barátságban. Enni szeretem, de készíteni nem.
Negyed kiló pirospaprika kitart nálam legalább egy fél emberöltőig. Sőt, ha már a hagyományoknál tartok, azt is töredelmesen bevallom, hogy harminc-egynéhány év alatt még nem főztem egy tisztességes vasárnapi húslevest. Igaz, tisztességtelent sem!
(Nem volt rá szükségem, hála anyának és az anyósoknak!)
Pörköltből sem túl jó az elkészítési rátám. Két ujjamon meg tudom számolni, hány főzet készült a konyhámban. Az első somogyi vaddisznóból készült, a második svéd marhából.
De ez olyan finom lett, hogy hamarosan ismétlést kíván.

Néhány előzetes jó tanács a Park Teniszklub szakácsbácsijától a tökéletes pörkölt elkészítéséhez:
- A kóstolással kezdjük, nehogy dugós legyen a bor.
- Az agancsot tovább kell főzni, mint a lábszárat vagy a lapockát
- A vörösbort gyakorlatilag a végén adjuk hozzá - ha még marad az üvegben.

Hozzávalók:
marhahús (legjobb a lábszár vagy a lapocka)
vöröshagyma
1-1 db paprika és paradicsom
néhány gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
só, fekete bors
őrölt kömény
majoránna
kakukkfű
babérlevél
erőspaprika-krém
jóféle, száraz vörösbor (olyan borból készítsük, amit a pörkölt mellé - vagy a készítés közben is eliszogatnánk)
zsír vagy olaj

A húst megmossuk, felkockázzuk.
A hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Én a paprikát és a paradicsomot is feldaraboltam.
A zsírt vagy olajat felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Belekeverjük a húst és visszatesszük a tűzre.
Elkeverjük, átpirítjuk. Jöhetnek bele a fűszerek, a paprika és a paradicsom.
Kevés vizet öntünk alá, mérsékeljük a lángot, és fedő alatt puhára pároljuk.
A folyadékot, ha elfőtte, pótoljuk, de ne legyen túlságosan leveses.
Mikor már majdnem kész, kivesszük a babérlevelet, hozzáöntjük a vörösbort, és ha szükséges utánafűszerezzük.
Főtt burgonyával, friss kenyérrel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
Tökéletes magyaros-svédes vegyes előétel: körözött, tojáskrém és avokádós füstölt lazac-krém
felvágottakkal, friss kenyérrel, hagymával, paprikával

6 megjegyzés: