2012. december 29., szombat

Borkrémtorta

Mindig azt gondoltam, hogy a borkrémtorta annyira ünnepélyes és annyira különleges, hogy az elkészítése csakis hosszadalmas és bonyolult lehet. Aztán Duende meggyőzött róla, hogy a két kritérium, mármint a különlegesség és a bonyolultság nem feltétlenül jár kéz a kézben. Legalábbis ha borkrémtortáról van szó...


Hozzávalók:
5 tojásból piskóta
3 tojás sárgája
35 g liszt
3 dl édes muskotályos bor
1 narancs leve és reszelt héja
150 g cukor
1 rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
4,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
Díszítéshez:
mandulaforgács
fehér csokoládé forgács
cukrozott narancs

A tojássárgáját a liszttel és egy kevés hideg borral simára keverjük.
A maradék bort, a cukrot és a narancs levét felforraljuk a fűszerekkel, de ügyeljünk rá, hogy ne főzzük. Kiszedjük belőle a fűszereket, és a tojásos keverékre szedünk egy keveset a forró borból. Elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a tojásos krémet beleöntjük a borba. Néhány perc állandó kevergetés mellett besűrítjük. Vízfürdőbe állítva lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, beleforgatjuk a boros krémet és a reszelt narancshéjat.
A piskótalapot ketté vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém kétharmadával, majd ráborítjuk a másik tortalapot.
A maradék krémmel bevonjuk az egész tortát, és megszórjuk mandula- és csokoládéforgáccsal, illetve cukrozott naranccsal.
Legjobb a tálalás előtti napon elkészíteni, és fogyasztásig hűtőben tárolni.
Kis karácsony, nagy karácsony...
inkább kicsi, de kalács azért akad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése