2012. december 20., csütörtök

Karácsonyi muffin, avagy a világ leglassabban készülő süteménye

Hallottatok már olyan süteményről, ami majdnem másfél év alatt készül el? Nem? Pedig van ilyen! Éppen most pályázok vele a Guinness-be...
Na jó, maga a muffin roppant egyszerű, a hiba az én készülékemben (fejemben) volt.
Egyszerűen megfeledkeztem a megígért süteményről. De hát mire való a karácsony, ha nem arra, hogy az ember jóvá tegye a hibáit?
Így elkészült végre ez a valódi gyerek-álom sütemény. Mint a Mikulás zsákjában, ebben is van minden jó, ha nem is piros alma meg mogyoró, de illatos mézeskalács-fűszer, puha marcipán és színes-ropogós cukor.

Kedves Gergő, ezúton is köszönöm a türelmet! Kívánok Neked és családodnak békés-édes karácsonyt!

Hozzávalók:
60 g vaj
30 g cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál méz
csipet só
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
130 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál darált mandula vagy dió
100 g marcipán
2 evőkanál sárgabaracklekvár
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál citrom- vagy narancslé
karácsonyi díszítőcukor

A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és mézzel habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojást és a tejet.
A lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a fűszerkeverékkel, majd fokozatosan a vajas masszához adjuk. Legvégén belekeverjük a mandulát.
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
A masszát a muffinos tepsi mélyedéseibe kanalazzuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A marcipánt két sütőpapír között kinyújtjuk és köröket szúrunk ki belőle.
A kihűlt muffinokat félbe vágjuk. Az alsót megkenjük lekvárral, erre jön egy marcipánkorong, majd újabb adag lekvárral ráragasztjuk a tetejüket.
A citromlevet elkeverjük porcukorral, bevonjuk a muffinok tetejét, végül megszórjuk díszítőcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése