2012. április 15., vasárnap

Svéd céklasalátás szendvics, avagy rödbetsallad

Ikeás húsgombócból vagy házilag készített svéd húsgolyóból isteni, tartalmas szendvicset varázsolhatunk.

Hozzávalók a céklasalátához:
4 db ecetes cékla (vagy ennek megfelelő mennyiségű szeletelt bolti cékla)
2 kisebb alma
1 dl tejföl
0,5 dl majonéz
1,5 evőkanál reszelt torma

A céklát és az almát apró kockákra vágjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, a majonézt és a tormát.
Füstölt halhoz, hidegtálakhoz is adhatjuk.

Így készül belőle szendvics:
Rozskenyeret vagy bagettet vékonyan megvajazunk, salátalevéllel borítjuk. Félbevágott húsgolyókat teszünk rá, végül céklasalátát halmozunk a tetejére.

2012. április 13., péntek

Húsvét Svédországban...

...avagy Påsk meg smörgåsbord, meg egy cumit lopkodó kis majom története.
Tavaly áprilisban ragyogó napsütés, idén havazás. De ez a svédeket egy cseppet sem zavarta. 7-8 fokos hőmérsékletben már simán látni az utcán rövid nadrágban mászkáló embereket.
Tavaszváró dekoráció: úton-útféle színes tollakkal díszített faágakkal köszöntik a jó időt, a hosszabbodó nappalokat és a húsvétot.
Ha kedvünk tartja, a magyar hagyományoknak is hódolhatunk: festhetünk tojást is. Nem tudom, ez mennyire divatos a skandináv országokban, de a boltokban kapható tojásfesték.
A laza kis ötkilós kenyeret a képen látható 89 éves úriember sütötte. Ajánlom mindenkinek - ahogy a mellékelt ábra mutatja, a kenyérsütés fiatalon tart!
Ilyen a kenyér belseje:

Svédasztal csak Svédországon kívül létezik, ők ugyanis (főképp a nagy ünnepekre) smörgåsbord-ot - vagyis szendvicsasztalt - készítenek, ahol a különböző hideg és meleg finomságokból kedvünkre válogathatunk.
 
Itt is volt mindenféle finomság: garnélás tojás, mustáros hering, töltött füstölt lazac, tonhaltekercs, főtt újkrumpli, ropogósra sütött csirkeszárny, sajtok, sonkák, friss zöldségek... Nyami!
Íme a bizonyíték arra, hogy az időjárás relatív: 10 fok fölött már a teraszon folyik a grillezés.
S végül a cumilopás bizonyítéka. A bűntettet egy kis termetű makiféleség követte el a kolmårdeni Tropicariumban. Előre megfontolt szándékkal kotorászott egy babakocsiban, majd amikor fellelte a keresett, értékes tárgyat, elrohant vele. A többiek utána vetették magukat, de nem azért, hogy a becses dudlit visszajuttassák jogos tulajdonosának (a két év körüli K.B-nek), hanem hogy saját szájukba dugdossák:
Receptek hamarosan!