2012. június 19., kedd

Olajban sült feta

A recept Duendétől vándorolt át az én konyhámba. Ez amolyan "válságrecept", ha az ember - jelen esetben egyes szám első személyű én - lusta vásárolni, szorítja a leadási határidő, miközben épp éhen halni készül... Egyébként ez annyira zseniálisan finom étel, hogy nem csak szorult helyzetekben lehetne alkalmazni, nekem valahogy mégis mindig így hozza az élet, hogy a kétségbeesett spájz- és hűtőrámolás eredményeképpen kerül az asztalra. (Tavalyról frissített recept.)

Hozzávalók:
1 csomag feta vagy krémfehér sajt
2 szem paradicsom
3 darab paprika
5-6 gerezd fokhagyma
olívaolaj
friss petrezselyem
só, bors, kakukkfű

A fetát félbe vágjuk és egy tűzálló tál aljába fektetjük. Erre jöhet a felkockázott paradicsom, a felaprított paprika és a fokhagyma. Kevés sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd bőségesen meglocsoljuk olajjal.
Először alufóliával lefedve, végül anélkül sütőben készre sütjük.
Friss kenyérrel, kenyérlángossal az igazi, amit a fűszeres olajba mártogathatunk.
Ráadásképpen egy pohár hideg rosét is szíves örömest elvisel.

2012. június 11., hétfő

Zsúrkenyér és zsúrzsemle

A szomszédban előkerült a kenyérsütőgép. Összemértem magamat vele, a gépi verzióval szemben elkészítettem Duende zsúrkenyerét, előbb doboz, majd zsemle formában. Valahogy én jobban szeretem a kézi munkát, sokkal személyesebb, az ember őszinte kapcsolatba kerül a tésztával.

Hozzávalók:
500 g liszt
20 g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
2 csapott teáskanál cukor
3 dl tej
1 dl víz
60 g vaj

Egy deci tejet megmelegítünk (ne legyen forró!), elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, és 10 percig dolgozni hagyjuk. A lisztet alaposan eldolgozzuk a sóval, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, a megolvasztott vajat és a maradék folyadékot. Fényes, lágy tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kiütögetjük belőle a felesleges levegőt, ismételten átgyúrjuk és vagy:
a) dobozformába tesszük, vagy
b) zsemléket formázunk belőle.
Újabb 25-30 percig kelesztjük, közben a sütőt 180°-ra előmelegítjük.
Ropogós aranybarnára sütjük.
puha "zsúrzsemle"