2012. augusztus 31., péntek

Mentás-mandulás brownie

Sokféle variációt kipróbáltam már brownie-ra, de a kísérletezést sosem lehet megunni. A legújabb verzió igazán szexi összeállítás. A csokoládé remekül harmonizál a mentával, a mandula pedig finom eleganciával egészíti ki őket...

Hozzávalók:
1 marék mentalevél
220 g cukor
130 g étcsokoládé
120 g vaj
2 tojás
160 g liszt
1 marék szeletelt vagy durvára vágott mandula
menta- vagy mandulalikőr
késhegynyi sütőpor
csipet só

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A mentát és a cukrot robotgépben összeturmixoljuk.
A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a mentás cukrot, a likőrt és langyosra hűtjük.
A tojásokat a csipetnyi sóval habosra keverjük. Hozzávegyítjük a csokoládés keveréket, a sütőporral elkevert lisztet, végül a mandulát.
A masszát tűzálló formába öntjük, és kb. 30 percig sütjük. Akkor van kész, ha a belseje még lágy.
Langyosan, vaníliafagylalttal a legfinomabb.

2012. augusztus 26., vasárnap

Sonkás-barackos saláta

Ebben a melegben semmi sem esik olyan jól ebéd- vagy vacsoraidőben, mint egy üdítő saláta. Ez egy rendkívül egyszerű, ám annál ízletesebb fogás. Zsinórban a harmadik estémet boldogítja. Egy pohár hideg rosé vagy fehérbor sem sértődik meg mellette...

Hozzávalók személyenként:
1 érett őszibarack
3 szelet sonka vagy húsos bacon
jégsaláta
nagy szemű szőlő
sajt (pl. Anikó)
citromlé
olívaolaj
só, frissen őrölt fekete bors
balzsamecet-szósz
vaj

A barackot mossuk meg, vágjuk félbe és vegyük ki a magját. Vágjuk további három darabba.
A sonkákat felezzük el, és tekerjük bele a barackszeleteket.
Hevítsünk vajat és a sonkás barack minden oldalát pirítsuk meg benne.
Aprítsuk fel a salátát, szórjuk meg sóval, borssal, locsoljuk meg kevés citromlével és olajjal. Forgassuk össze.
A saláta közepére ültessük a barackokat, szórjunk köré felezett (ha kell, magozott) szőlőt, sajtkockákat.
Öntsük rá a megmaradt vajat, amiben a barack sült, majd locsoljuk meg balzsamecet-szósszal.

2012. augusztus 24., péntek

Négysajtos zsemlék

Az új kenyér idén töltött zsemlealakban köszöntött be nálunk. Finom fűszeres-sajtos bucik reggelire, uzsonnára, de parti falatkának is kitűnőek. Én még a délutáni kávé mellé is eleszegetem…

Hozzávalók 12 darabhoz:
~300 g kenyérliszt
fél kocka friss élesztő
1,5 evőkanál olvasztott vaj
tej

cukor
négyféle sajt, reszelve (minél többféle ízt válasszunk, pl. zöldfűszeres, fokhagymás, eidami, Anikó)
1 gerezd fokhagyma
aprított petrezselyem (használhatunk más, friss zöldfűszert is, a sajtoktól függően)
1 evőkanál tejföl
kukoricadara

A tejet egy teáskanál megmelegítjük. Ne legyen túl forró! Belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre hagyjuk dolgozni.
A lisztet összekeverjük egy teáskanál sóval. Közepébe öntjük az élesztőt, az olvasztott vajat, majd puha, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk össze. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A fokhagymát nagyon finomra vágjuk vagy lereszeljük. Összekeverjük a sajtokkal, a petrezselyemmel, tejföllel lazítjuk, és ha szükséges, sózzuk.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, majd 12 egyenlő darabba vágjuk.
A kis tésztagombócokat koronggá lapítjuk, a közepükbe egy-egy teáskanálnyi sajtos tölteléket teszünk. Óvatosan újra gombócot formázunk belőle, vigyázva, hogy teljesen befedje a sajtkrémet.
Nedves kézzel egyenletes labdává alakítjuk.
Egy muffintepsi aljába kevés kukoricadarát szórunk, erre ültetjük a zsemléket.
Aranyos színűre sütjük.

2012. augusztus 23., csütörtök

Pikáns csirkeszárny

Gyerekkoromat alapvetően a rántott csirke határozta meg, mivel benne volt abban a tízben, amit válogatós létemre hajlandó voltam megenni. Édesanyám a mai napig utánozhatatlan módon készíti: ízletes, vékony, kívül ropogós, belül szaftos. És ami a legvarázslatosabb benne, hogy egyetlen csirkemellből egy egész családot jóllakat.
Ezt a mágikus képességét sajnos nem örököltem, de hosszú, kitartó, türelmes munkával elérte nálam, hogy a csirke további részeit is megkóstoljam. (Na jó, harmincvalahány évébe telt.)
Most már remek kapcsolatot ápolok például a combokkal, és ahogy a mellékelt ábra mutatja, a szárnyakkal is.
Imádom, ahogy az négy alapíz keveredik-harmonizál benne. És azt is imádom, ahogy az ember ujjaira ragad a finom máz. Épp ezért a puszta kezes fogyasztást ajánlom!

Hozzávalók 5 csirkeszárnyhoz:
5 db csirkeszárny
1 evőkanál méz (pl. mustárméz)
1 evőkanál mustár (lehet dijoni is)
1 evőkanál szójaszósz
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 evőkanál narancslé
esetleg chili
só, bors

A szárnyakat alaposan sózzuk-borsozzuk.
A páchoz összekeverjük a többi hozzávalót. A csípős mustárt használunk, hagyjuk ki a chilit, különben azt is adjunk hozzá. Így igazán komplex édes, sós, csípős, savanykás íz-kavalkádot kapunk.
Forgassuk bele a szárnyakat, és legalább három órát pácoljuk.
Öntsük egy tepsibe a húst és a páclevet.
200°C-on süssük.
Úgy negyed óránként foglalkozzunk a piruló pipikkel: locsolgassuk őket a páclével.
Sülés közben a máz egyre sűrűbb lesz, végül ragacsos bevonatot képez. Ennyi idő alatt a hús is megpuhul.
Kínálhatunk hozzá steak-burgonyát, salátát vagy egyszerűen csak egy kéztörlő kendőt.

2012. augusztus 22., szerda

Nyári töltött parti-zöldségek

Nyári partik falatka- illetve előétel ötlet:
A paradicsom felső „kalapját” levágjuk, a magokat kanállal kikaparjuk, a belsejét lesózzuk, és egy negyed órára lefelé fordítjuk, hogy a leve kicsorogjon.
Az uborkát szintén kimagozzuk, ha vastag a héja, meghámozzuk.
Előbbit tojáskrémmel*, majonézes hússalátával, utóbbit lazac- illetve tonhalkrémmel töltjük meg.
Készíthetünk még körözöttel töltött, felkarikázott sárga húsú paprikát is, csak hogy teljes színsor.

*A tojáskrém összetört, majonézzel, curry-vel, sóval, borssal ízesített főtt tojásból készül.

2012. augusztus 21., kedd

Pásztorpite cukkinibe töltve

Angol specialitás ez a laktató egytálétel, amit a melegre való tekintettel „megkönnyítettem” azzal, hogy ehető cukkini-edénybe töltöttem.

Hozzávalók:
1 nagy cukkini
500 g darált hús
1 fej vöröshagyma
2 kisebb sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
2 kávéskanál Worcester-szósz
2 dl szűrt hús- vagy zöldségalaplé (esetleg leveskockából)
500 g burgonya
60 g reszelt sajt (cheddar)
só, bors
szárított kakukkfű
olaj

A hagymát apróra kockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk és kevés olajon 5 percig pároljuk.
Hozzákeverjük a darált húst, majd együtt további 2-3 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, a Worcester-szószt, a levest, borssal ízesítjük. Sózni ráérünk később is, mert lehetséges, hogy a szósztól és a levestől már kellőképpen sós.
Kis lángra vesszük, lefedjük, és 35-40 percig főzzük.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, összetörjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Sóval, borssal ízesítjük.
A cukkinit félbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. Azok helyére jön a húsos keverék, amit bevonunk a tört burgonyával.
Kiolajozott tepsibe fektetjük a töltött zöldséget, és 200°C-on puhára sütjük.

Maradékból is készíthetjük, ha az előző napi sültet és krumplipürét hasznosítjuk „újra”. Ilyenkor csak felaprítjuk a húst, ízesítjük, de már csak annyi ideig főzzük, amíg a paradicsomszósz alaposan átjárja. Sütőedénybe (piteformába) simítjuk, ráhalmozzuk a krumplipürét és villával mintákat nyomkodunk bele. 5 perc elegendő neki forró sütőben, amíg a burgonya teteje megpirul. Eredetileg maradék báránysültből készül.
A fotózás (vagy inkább a húsos töltelék) lelkes rajongója

2012. augusztus 20., hétfő

Mentás-csokoládés keksz

A csokoládés könyvsorozat legújabb felfedezettje: A TÖKÉLETES KEKSZ (csupa nagybetűvel)!
Kellőképpen vajas és izgalmas ahhoz, hogy a kedvencem legyen. Friss menta híján készülhet aprított mandulával, mogyoróval, karácsony környékén fűszerezhetjük narancshéjjal-fahéjjal, az étcsokoládét lecserélhetjük fehérre vagy felkockázott aszalt gyümölcsökre.
Ha a kimaradt tojásfehérjéből kókuszos puszedlit készítünk, akkor pedig összesen két tojásból két isteni kávésüteménnyel lephetjük meg vendégeinket. Vagy magunkat.

Hozzávalók:
kb. 40-50 friss mentalevél
2 tojássárgája
100 g cukor
100 g vaj
140 g liszt (fele sima fehér, fele rétes)
1 kávéskanál sütőpor
100 g étcsokoládé

A mentaleveleket összefogjuk, mint egy szivart összetekerjük, és apróra vágjuk. A csokoládét szintén felaprítjuk.
A tojást és a cukrot habosra keverjük, fakanállal hozzádolgozzuk a puha vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a mentát és a csokoládét.
Hurkát formázunk belőle, majd fóliába csomagolva legalább egy órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tésztahurkát egyenletesen felkarikázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra helyezzük, és 10-12 perc alatt készre sütjük.

2012. augusztus 19., vasárnap

Marokkói padlizsános csirkeragu kuszkusszal

Soha nem kóstoltam arab ételeket, bár mindig is éreztem valamiféle vonzódást. Ma Jamie Oliverre hagyatkozva óvatos kísérletbe bocsátkoztam ezzel a fűszeres raguval. A kuszkusz is, az ízvilág is szerelem első kóstolásra… Maradnak!

Hozzávalók a raguhoz:
1 nagyobb csirkemell
1 padlizsán
4 közepes paradicsom
és a fűszerek: só, frissen őrölt fekete bors, 1,5 evőkanál koriandermag, fél teáskanál köménymag, 1,5 evőkanál friss, reszelt gyömbér, 1 evőkanál apróra vágott chilipaprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, reszelt szerecsendió, őrölt fahéj és friss, vágott petrezselyem
1 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál olívaolaj

A padlizsánt kockázzuk fel, szórjuk meg egy evőkanál sóval, és fél órára hagyjuk egy szűrőben, hogy a kesernyés leve lecsepegjen. Felhasználás előtt nyomkodjuk ki.
A paradicsom héját húzzuk le, negyedeljük el, és távolítsuk el a magokat.
Mozsárban zúzzuk össze a koriandert és a köménymagot. Keverjük hozzá a szerecsendiót, a fahéjat és egy teáskanál sót.
A húst vágjuk nagyobb kockákra, és forgassuk bele a fűszerkeverékbe. Két evőkanál olajon pirítsuk a húst aranybarnára.
Adjuk hozzá a padlizsánt két evőkanál olaj kíséretében, és folyamatosan kevergetve süssük együtt a hússal újabb pár percig.
Jöhet bele a chili, a gyömbér és a fokhagyma, és újabb néhány perc kevergetve sütés.
Végül belekerül a paradicsom. Ekkor mérsékeljük a lángot, fedjük le, és úgy egy órán keresztül pároljuk az ételt.
Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.
(Készíthetjük bárányhúsból is, ahogy az eredeti receptben is szerepel.)

Hozzávalók a kuszkuszhoz:
200 g kuszkusz
2,5 dl víz (vagy alaplé)
só, bors, őrölt kömény, petrezselyem
1-2 evőkanál vaj

A vizet és a fűszereket felforraljuk, majd ráöntjük a kuszkuszra.
15 percig állni hagyjuk, ekkor hozzákeverjük a vajat.

Hozzávalók a lencsesalátához:
1 konzerv lencse (vagy csicseriborsó)
1 pohár joghurt
1 evőkanál majonéz
só, bors
citromlé

Keverjük össze a hozzávalókat, és fogyasztásig tartsuk hűtőben a salátát.

Narancsos-sáfrányos sárgabarackdzsem

Nem hazudtolhatom meg magamat, még egy egyszerű baracklekvár esetén is bonyolítottam. Ilyen vagyok, a konyhában is az izgalmakat, az újdonságokat keresem…

Hozzávalók:
5 kg sárgabarack
1,5 kg cukor
1 rúd vanília
1 narancs reszelt héja
fél narancs leve
frissen reszelt szerecsendió
1-2 kávéskanál sáfrány
2 csomag 2:1 dzsemfix

A barackot néhány percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd kimagozzuk és lehúzzuk a héját. Fazékba tesszük, lecukrozzuk. A vaníliarúd belsejéből kikaparjuk a magokat,
és a rúddal együtt a gyümölcshöz adjuk. Hozzákeverjük a többi fűszert és a narancslevet, majd kis lángon, időnként megkeverve legalább egy órán keresztül főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, kihalásszuk a vanília rudat, majd botmixerrel dzsemesítjük. Legyünk nagyon óvatosak a forró lekvárral!
Visszatesszük a lángra, és belekeverjük a dzsemfixet. Folyamatosan kevergetjük, míg sűrűsödni nem kezd.
Forrón kisebb (tökéletesen tisztára mosott és megszárított) üvegekbe töltjük, és azonnal rácsavarjuk a tetőt.

2012. augusztus 18., szombat

50-es aranytorta


Hihetetlen, de fél évszázad megünneplésére készült ez az emeletes, aranyszínű torta.
Az alapja egyszerű, hagyományos piskóta. Az alsó tortába trüffelt és friss szedret, a felsőbe mandulás, cukrozott narancsos fehércsokoládé-krémet töltöttem. Az egészet tejszínhabbal vontam be, amit ehető, aranyszínű ételspray-vel színeztem.
Az ünnepelt, aki egy perccel sem néz ki többnek,
mint amikor huszonöt éve megismertem!
 Isten éltessen!

"Ha szeretnéd megélni önmagadat,
ha szeretnéd megismerni a titkokat,
ha szeretnéd megteremteni a vágyaidat,
egyszerűen éld meg azt,
aki benned van,
éld meg azt, aki vagy.
Szégyen, félelem és szorongás nélkül legyél.
Legyél ember, hogy több lehess,
legyél rossz, hogy jó lehess,
legyél kevés, hogy sok lehess!"

- A.J. Christian -

Gazpacho

Sokáig tartottam ettől a levestől. Furcsának tűnt, hogy hideg is, nyers is. De a nagy hőség rábírt a kipróbálásra, és igazán kellemes élményben volt részem.
Fűszeres, pikáns, szenvedélyes és üdítő. Mint egy utazás a napsütötte Costa del Sol-ra. Mint egy frissítő nyári flört…
(Ez a hideg, spanyol eredetű zöldségleves nevét a beáztatott kenyér után kapta.)

Hozzávalók:
2 közepes burgonya
2 nagy, érett paradicsom
1 piros vagy sárga húsú paprika
1 uborka
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 fokhagymás kifli vagy 2 szelet kenyér, héj nélkül
2 dl forró zöldségleves
6 dl fűszeres paradicsomlé
só, bors, petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
díszítéshez: apróra vágott hámozott, magozott paradicsom és uborka

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
A kiflit vagy a kenyeret szintén felkockázzuk és felöntjük a forró levessel.
A zöldségeket szintén kis darabokra vágjuk, és a leveshez öntjük. Az így kapott keveréket 2-3 adagonként leturmixoljuk. Felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a fűszerekkel, az olajjal és az ecettel.
Hozzákeverjük a burgonyát.
Lefedve legalább két órára hűtőbe tesszük.
A gazpachót apróra vágott paradicsommal, uborkával díszítjük, friss, ropogós kenyérrel vagy fokhagymás pirított zsemlekockával kínáljuk.
'99-ben valahol a Costa del Sol-on...