2012. szeptember 30., vasárnap

Habos almás lepény

Nem szeretem az almát. Kivéve a ropogós húsú, üdén savanykás nyári almát. Nem csak enni, de süteménybe is belesütni. Ez számomra igazi nagymamás recept, puha tésztával, fűszeres töltelékkel, édes tojáshabbal.
(Szemernyi szépséghibája az volt csupán, hogy megbillent a kezem a fűszeres zacskóval, így az én sütésem eléggé pikántosra sikeredett...)

Hozzávalók:
750 g nyári alma (persze ízlés szerint lehet másféléből is)
200 g vaj
3 tojás
300 g cukor
1 rúd vanília
4 evőkanál tej
125 g finomliszt
150 g rétesliszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
fél citrom
1 teáskanál mézeskalács-fűszer vagy sima őrölt fahéj

A vajat 100 g cukorral és a fél vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a tejjel együtt a vajas masszához adjuk.
A liszteket, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük, majd kisebb adagokban eldolgozzuk a vajas masszával. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy tepsiben.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Az almákat megmossuk, hámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a levét, a fűszert és 100 g cukrot.
Az almás keveréket elsimítjuk a tésztamassza tetején, betoljuk a sütőbe, és 25 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjét a maradék 100 g cukorral és a vaníliarúd másik, kikapart felével kemény habbá verjük. A habot a sütőből kivett tészta tetejére kenjük.
További 20 perc alatt készre sütjük.

2012. szeptember 28., péntek

Sült paprikás csirke

Ennek az ételnek semmi köze a magyaros paprikás csirkéhez. Tulajdonképpen semmi más recepthez sincs köze, csak ahhoz a tényhez, hogy a garázsban állomásozó rengeteg paprika felhasználásra kívánkozott.
Meg ahhoz, hogy Zsuzsi reklamált, hogy mostanában csak édességeket teszek fel ide.
Szóval eleget téve a paprika és Zsuzsi hívó szavának, ebédet készítettem. A paprika ízét igyekeztem tisztán megőrizni, csupáncsak kihangsúlyozni, ezért csínján bántam a fűszerekkel.

Hozzávalók:
egy kis csirkemell
1 kis pohár joghurt
3-4 színes paprika, lehet benne csípős is

bors
currys fűszerkeverék
chilipor
chiliolaj
citromlé
petrezselyem
olaj

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük.
A joghurtot, egy nagy evőkanál kivételével, összekeverjük a currys fűszerkeverékkel, ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint chiliporral.
A csirkét beleforgatjuk ebben a keverékbe és minimum egy órát pácoljuk benne. Az sem baj, ha egy egész éjszakát tölt el így a hús.
A paprikát a gáztűzhelyen feketére sütjük, majd forrón 10 percre fóliával lefedjük. Így könnyen lehúzhatjuk a héját. Kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Minél többféle paprikát használunk - sárgát, pirosat, narancssárgát, zöldet - annál színesebb lesz az étel.
Serpenyőben kevés olajon puhára sütjük, sóval, citromlével és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Ha nem használtunk erős paprikát vagy chilit, chiliolajjal tehetjük pikánsabbá. Végül hozzákeverjük a maradék joghurtot.
Kiszedjük a serpenyőből a paprikát és félretesszük. Öntünk a serpenyőbe még egy kevés olajat, majd aranyos pirosra sütjük benne a joghurtos csirkemelleket.
Párolt rizzsel vagy friss salátával kínáljuk.

2012. szeptember 24., hétfő

Fahéjas tekercs

Megváltoztak a kávézási szokásaim. Most már nem függőségből, hanem a "világ megmentésének érdekében" fogyasztom.
Az érthetőség kedvéért megosztom Duende kommentjét: "Mesélhetnék kedvenc Janeway kapitányom(nőm)ról, aki még egy csillagködbe is képes volt benavigálni csillaghajóját, mert kávét sejtetett, és mikor találkozott időskori önmagával, elmondta fiatalabb önmagának, hogy leszokott a kávéról, de már bánja. S visszaszokott rá, így volt erejük és éberségük legyőzni a gaz borgot. Le ne szokj a kávéról! Ki fogja megmenteni a bolygót?!"
S egy másik klasszikus idézve "A desszertet azért megesszük. Kávéval? Nem bánom, egy kávé is belefér." (Eszeveszett birodalom). Szóval nincsen kávé desszert nélkül.
Így hát igazi bolygómegmentős, kávékísérős sütemény következik.

Hozzávalók 24 darabhoz:
650 g liszt
3 dl tej
25 g friss élesztő vagy ennek megfelelő mennyiségű szárított
150 g vaj
2 tojás
260 g cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só

A tej felét megmelegítjük, belekeverünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félre tesszük. Ez idő alatt az élesztő munkához lát.
A liszt háromnegyedét, a sót, 160 g cukrot elkeverünk. Közepébe öntjük az élesztős tejet, a tej maradékát és 50 g olvasztott vajat.
Lágy tésztává gyúrjuk, miközben a maradék lisztet hozzáadagoljuk.
40-60 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A tésztát deszkára borítva újból átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk.
A maradék 100 g vajat megolvasztjuk, belekeverjük a maradék 100 g cukrot (esetleg vaníliát is keverhetünk hozzá) és a fahéjat.
Ezzel az ízesített vajjal egyenletesen megkenjük a tésztát, majd óvatosan feltekerjük.
A tekercset 24 egyforma darabra vágjuk, és papírral bélelt muffinformákba ültetjük.
A tetejét durva szemű szórócukorral is díszíthetjük.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és amíg bemelegszik, a tésztát hagyjuk tovább kelni.
20 perc alatt megsütjük.
Ahogy sül, a tészta tovább növekszik, és rózsaszerűen "kivirágzik".

Mivel a kelt tészta igazán frissen finom, én a maradékot fagyasztóba teszem, és amikor épp egy sütemény hiányzik a kávé mellé, kiveszem, és mikróban vagy sütőben felmelegítem.

2012. szeptember 10., hétfő

Fűszeres-csokoládés kocka

Ez a corpus delicti. Bűnözésem okozója. A gaz csábító a kávé-szünetemet zúzta szét felbukkanásával. Igazi finom kávé vagy tea mellé való sütemény. A tésztája szárazabb, könnyedebb, mint a brownie-é, épp ezért szívesen veszi, ha forró folyadékkal kísérve bocsátjuk be Testünk Templomába. Cserébe rafináltan fűszeres, ördögien huncut az aprócska cukrozott gyümölcs falatkákkal és a ropogós mandula-szeletkékkel.
Lássuk be, van, amiért érdemes bűnbe esni. És a feloldozást az első falat után megadjuk magunknak.

Hozzávalók:
120 g étcsokoládé
180 g vaj
3 tojás
120 g cukor
30 g vaníliás cukor
180 g liszt
30 g cukrozott narancshéj, mazsola és cukrozott gyömbér vegyesen
10 g szeletelt mandula vagy apróra vágott mogyoró
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük.
A cukros tojássárgájához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét, a sütőporral elkevert lisztet, a cukrozott gyümölcsöket, a mazsolát, a mandulát és a fűszert.
Legvégén óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
A masszát tepsibe öntjük, elsimítjuk és 40 perc alatt készre sütjük.
Ha tovább akarjuk fokozni az élvezetet, kenjük meg sárgabaracklekvárral!

2012. szeptember 6., csütörtök

Ragacsos rizspuding

Néhány napon keresztül igazi hős voltam: nem ittam kávét! Aki ismer, tudja, hogy ez nálam valódi csoda. Két nap masszív fejfájás jelezte, hogy jó döntést hoztam, mert a kávé nálam már bizony komoly függőség. Harmadik napra kiürültek a koffeint követelő hormonok vagy mifenék a szervezetemből, így már másra is tudtam használni a fejemet azon kívül, hogy hideg vizes borogatást tartottam rajta. Például gondolkozásra. Ekkor fedeztem fel a kibontott tej és a romlandóság közötti összefüggést. És mivel az én listámon az ételpazarlás igen komoly vétség, kénytelen voltam valamit kezdeni vele… Így készült egy újabb tejberizs-variáció.

Hozzávalók:
90 g rövid szemű rizs
375 ml tej
225 ml víz
30 g vaj
90 g vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
csipet só

A rizst, a vizet és a sót tegyük egy lábasba, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 4-5 percig, míg a rizs magába szívja a vizet.
Melegítsük meg a tejet, majd a vajjal, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal együtt keverjük a rizshez.
Fedő nélkül, időnkén megkavarva főzzük 40 percig, míg sűrű, krémes masszát nem kapunk.
A rizst kivajazott formába kanalazzuk, kihűtjük, majd további egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Használhatunk kisebb pudingformákat vagy kisebb dobozformát.
Készíthetünk hozzá szilvából és zselatinból bevonatot, de szórhatunk a tetejére cukrot és grillsütőben karamellizálhatjuk.

2012. szeptember 2., vasárnap

Krémes csillagtök-leves

Egy pici, édes csillag alakú tököcske árválkodott a hűtő alsó, zöldségtároló rekeszében. Megsajnáltam. De a rántott verziónál hollywoodibb sorsot szántam neki. A minap láttam a „Pár lépés a mennyország” című remekművet, ahol a nagymama híres csillagtök-levesét szolgálták fel, gondoltam, megpróbálkozom vele.
Sztárcsináló producerkedésem ott bukott el, hogy sem a nagyi több száz éves receptje, sem valódi mexikói alapanyagok nem álltak rendelkezésemre. Egy árva édesburgonya, friss chili, de még csak egy zacskó tortillachips sem volt itthon.
Így hát maradt a hűtőszekrényem valós tartalma és a fantáziám…

Hozzávalók két személyre:
1 kisebb csillagtök (patisszon)
2 közepes burgonya
reszelt füstölt sajt
1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
só, fekete bors
kapor, chili, borsikafű, lestyán
olaj
bacon a tálaláshoz

A csillagtököt meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A burgonyát szintén hámozzuk, kockázzuk.
Kevés olajon átpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Főzhetjük csirkealaplében is.
A lestyán kivételével beleszórjuk a fűszereket a levesbe. Lehetünk bőkezűek, a tök semleges íze szívesen veszi a fűszereket.
Ha a zöldségek megpuhultak, kiveszünk néhány szelet tököt és félretesszük a tálaláshoz és a leves lehúzzuk a tűzről.
Botmixerrel krémesítjük a levest. Hozzáadjuk a sajtot és azzal is átkeverjük.
A lisztet és a joghurtot alaposan elkeverjük, kiszedünk egy keveset a forró levesből, és ha azzal is elvegyítettük a joghurtot, kevergetve beleöntjük a levesbe.
Néhány percre visszatesszük a tűzre. Most adjuk hozzá a lestyán, és ha szükséges, még utána ízesítünk.
A bacont serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd a kiengedett zsiradékon a patisszont is átpirítjuk, és ezzel tálaljuk a levest.