2012. október 31., szerda

Multikulturális poffertjes

Igazán nemzetközire sikeredett a mai kávédesszertünk.
- a recept eredete: Hollandia
- az elkészítés helyszíne: Svédország
- a dekorációt ihlető halloween ünnepe: Amerika
(tudniillik azok folydogáló lekvárvér-foltok!)
- a gyártó származási helye: Magyarország
Imádom ezt a minipalacsintát. Már egy ideje keresek hozzá való speciális serpenyőt, most a költözés során véletlenül a kezembe került egy. Így az első adanó alkalommal ki kellett próbálnom. Sajnos a súlylimit miatt nem fér be a kézipoggyászomba a dögnehéz vasserpenyő, különben jött volna haza velem!

Hozzávalók egy pillanat alatt elfogyó adaghoz:
100 g liszt
50 g cukor
1 tojás
1,5 dl tej
fél csomag szárított élesztő
csipet só
vaj a sütéshez (én kókuszzsírt használtam, mert csak az volt itthon, de a multinacionalitásba ez is belefért...)

Összekeverjük előbb a száraz alapanyagokat, majd a tojással és a tejjel sima masszává dolgozzuk. Meleg helyen másfél óráig pihentetjük. A poffertjes serpenyőt felforrósítjuk (ha nincs, süthetjük sima palacsintasütőben is, csak úgy tovább tart), a mélyedéseket kivajazzuk, és közepes lángon kisütjük a kis palacsintákat.

Az eredeti holland tálalás vaj és porcukor.
Mi áfonyalekvárral és vaníliafagylalttal ettük.

Mi lehet még a brownie-ból...

Például születésnapi tortácska!
Elkészítjük a brownie-t  (kihagyjuk a málnát és a fehér csokit), pohárral kerek lapokat szúrunk ki belőle, megkenjük sárgabaracklekvárral, és összeállítjuk a tortácskát. Csokoládét olvasztunk, és bevonjuk vele. Marcipán-szalaggal díszítjük.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, DRÁGA ANDREA!!

2012. október 30., kedd

Avokádós füstölt lazac saláta

Még mindig Svédországból jelentkezem. Ma igazi svéd ebéd volt, húsgombóc vörös áfonyával és sült lazac kapros mártással. De a halakat nem tudom megunni, így vacsorára is került belőle az asztalra. Sajnos a fotó nem az igazi, mert a lámpákat még nem szereltük fel a konyhában. De a félhomályban, egy-egy pohár bor kíséretében vígan befaltunk mindent!

Hozzávalók (pontos méricskélés nélkül):
füstölt lazac
1 érett avokádó
1 paradicsom
házi majonéz
2 evőkanál görög joghurt
negyed citrom

A lazacot felaprítjuk, meglocsoljuk citromlével. Az avokádót a magja körül félbe vágjuk, lehúzzuk a héját és a húsát szintén felkockázzuk. A paradicsomot félbe, majd hajszálvékony szeletekre szeljük.
A majonézt összekeverjük a joghurttal és végül beleforgatjuk a többi hozzávalót.
Svédasztalra is kiváló (mint ahogy a mellékelt ábra mutatja: ez egy valódi svéd asztal).

2012. október 26., péntek

Banánpalacsinta

Még mindig a skandináv hidegben vacogva álmodozom Délkelet-Ázsia csodálatosan gyönyörűséges melegéről. A hangolódáshoz egy thaiföldi emlékeket idéző recept: banánpalacsinta. Az élvezetet mézben grillezett ananásszal és vaníliafagylalttal tudtam volna még fokozni, na meg persze azzal, ha a homokos tengerparton ücsörögve fogyasztottam volna desszert gyanánt.

Hozzávalók:
3 érett banán
ugyanannyi liszt
2 tojás
1 evőkanál vaníliáscukor
csipet só
tej
1 evőkanál olaj és még egy kevés a sütéshez

A banánt meghámozzuk és összeturmixoljuk. Hozzádjuk a lisztet, a cukrot, az olajat, a sót, a tojásokat és annyi tejet, amiből közepesen sűrű palacsintatésztát kapunk.
15-20 percig pihentetjük.
Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat, és a szokásosnál kisebb, vastagabb palacsintákat sütünk.
Frissen, melegen a legfinomabb.

Az élmény teljességéért:

2012. október 25., csütörtök

Vega rakott padlizsán

Épp svédországi "nyaralásomat" töltöm. Október 25-én túl vagyunk az első havas esőn. Szerencsére készültem kesztyűvel... Ennek ellenére vacsora helyett befagylaltoztunk. Itt valamiért népszerűbb a fagyi, mint Magyarország legforróbb augusztusi kánikulájában. A tévében a helyi "Vacsoracsata" zajlik, ott is parfé a desszert. Most mégsem speciális feketeáfonya-jégkrémmel jelentkezem, hanem egy vegetáriánus fogás következik.
Pontos méricskélés és saját fényképezőgép nélkül... (Na meg ékezetek sincsenek ezen a gépen, úgyhogy elég bajosan megy az írás.)

Hozzávalók:
1 padlizsán
fél csomag szója darálthús
fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél pohár hámozott paradicsom
só, bors
friss, aprított petrezselyem
egy kávéskanál dijoni mustár
ugyanennyi vörös curry krém
reszelt sajt
olaj

A padlizsánt fél cm-es karikákra vágjuk. Lesózzuk, negyed órára félre tesszük, majd leitatjuk róla a nedvességet. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük.
Közben a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Olajon megdinszteljük, majd hozzádjuk a szójahúst. (Meglepően finom!) Kevés ideig pirítjuk, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, öt-tíz percig főzzük.
Tűzálló tálba rétegezünk egy adag padlizsánt, rá a paradicsomos szójahúst, befedjük a maradék zöldséggel, végül megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad a tetején.
Készíthetjük nem-vegán módon is, marhahúsból.

2012. október 17., szerda

Füstölt lazacos burgonyasaláta

Hangolódom... hogy ezzel a receptre inkább a svédországi útra vagy a lassan-lassan közeledő karácsonyra, döntse el mindenki ízlése szerint. Mert számomra mindkettőhöz remekül passzol. Fogyaszthatjuk a Skandináv országban rénszarvas-les közben, vagy szent ünnep másod-harmad napján a tévé előtt bambulva. Vagy pedig ünneptől és földrajzi helytől függetlenül, mint ahogy én is tettem, egy kis fokhagymás kiflivel.

Hozzávalók:
8 db közepes burgonya
6 szelet füstölt lazac
1-2 evőkanál kapribogyó
1 tojás sárgája
1-1,5 dl olaj
1 kávéskanál mustár
só, bors
citromlé
friss kapor
1 kis pohár joghurt

A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lehűtjük.
Közben elkészítjük a majonézt: a tojássárgájához mustárt, sót, borsot és egy kevés citromlevet adunk. Habverővel folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzáöntjük az olajat. Eleinte bánjunk vele óvatosan, majd mikor már kezd összeállni, adagolhatjuk bátrabban. Végül, ha szükséges citromlével és a fűszerekkel utánaízesítünk. Beleaprítunk kaprot és hozzákeverjük a joghurtot.
A lazacot felcsíkozzuk, összeforgatjuk a burgonyával, a kapribogyóval végül a majonézzel.