2012. december 31., hétfő

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Nálunk minden évben hal van karácsony vacsorára. Idén sem maradt el, háromféle is készült: rántott ponty, vajban sült cápaharcsa és lazac. De egy kis változatosság nem áthat, ezért került az asztalra ez a fűszeres gesztenyével és puha aszalt szilvával töltött pulykarolád.

Hozzávalók:
1 kg pulykamell
250 g natúr gesztenyemassza
100 g aszalt szilva
só, bors, fűszerkömény
zsálya, chili, szerecsendió, petrezselyem
fél zsemle
tej
200 g bacon

A pulykamellet vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk. A sót, borsot és a fűszerköményt összekeverjük, ezzel szórjuk meg a hússzeleteket.
A zsemlét felkockázzuk és langyos tejbe áztatjuk.
A gesztenyét villával összetörjük, kevés sóval, borssal, chilivel, zsályával, reszelt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Hozzákeverjük a beáztatott zsemlét.
Az aszalt szilvákat elnegyedeljük.
Két roládot készítünk: a baconcsíkokat egymás mellé helyezzük, erre fektetjük a pulykaszeleteket, megkenjük a gesztenyemasszával, megszórjuk aszalt szilvával, majd óvatosan feltekerjük. Alufóliába szorosan becsavarjuk, és 200°C-os sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.

Tálalhatjuk melegen vagy hidegen is.
hústekercs, Peti perspektívájából

Mákos guba torta

A klasszikus mákos gubából tulajdonképpen úgy lesz torta, hogy kör alakú formában sütjük meg.
Hozzávalók:
1 liter tej
10 kifli
200 g cukor
250-300 g darált mák
3 tojás sárgája
1 rúd vanília
1 dl tejszín
vaj a tortaforma kikenéséhez

A vaníliarudat félbe vágjuk, magjait kikaparjuk. Ezzel és a cukorral felmelegítjük a tejet, annyira elegendő, hogy a cukor feloldódjon.
A kifliket előbb karikákra, majd kisebb kockákra vágjuk, alaposan összeforgatjuk a mákkal.
A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a cukros tejet, végül nyakon öntjük vele a mákos kiflit.
Egy tortaformát alaposan kikenünk vajjal, és belesimítjuk a tejes-mákos-kiflis keveréket.
200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Kínálhatjuk egy kevés meggy- vagy ribizlilekvárral, vaníliafagylalttal, sodóval, borkrémmel.
főzés közben (photo by Peti)

2012. december 30., vasárnap

Sós pisztáciás kocka

Zsuzsi, drága, hogy ne csak édes legyen az élet, hanem egy csipetnyit pisztáciás is...

Hozzávalók:
100 g sós, hámozott pisztácia
(pisztácia helyett tehetünk bele sós mandulát, kesudiót is)
500 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
250 g vaj
150 g juhtúró
150 g reszelt sajt
2,5 dl tejföl
2 tojás
kb. 1 teáskanál só (a juhtúrót először kóstoljuk meg, mert ha nagyon sós, kevesebb só kell a tésztába)

A pisztáciát késsel vágjuk durvára.
Morzsoljuk össze a lisztet, a sütőport, a sót, a kockákra vágott vajat és a juhtúrót.
Keverjük hozzá a sajtot, a tejfölt, a tojások sárgáját és a pisztácia felét. Alaposan dolgozzuk össze, majd a tésztát fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A tésztát nyújtsuk ki úgy másfél centi vastagra és vágjuk fel kisebb kockákra.
(Szaggathatunk belőle pogácsákat, csillagokat, de hosszú csíkokra vágva perecformába is hajtogathatjuk.)
Kenjük meg a lazán felvert tojásfehérjével és szórjuk rá a maradék pisztáciát.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 15-20 perc alatt süssük aranysárgára.
az idei karácsonyt a távoli, indián unokaöcsémmel töltöttem...

2012. december 29., szombat

Borkrémtorta

Mindig azt gondoltam, hogy a borkrémtorta annyira ünnepélyes és annyira különleges, hogy az elkészítése csakis hosszadalmas és bonyolult lehet. Aztán Duende meggyőzött róla, hogy a két kritérium, mármint a különlegesség és a bonyolultság nem feltétlenül jár kéz a kézben. Legalábbis ha borkrémtortáról van szó...


Hozzávalók:
5 tojásból piskóta
3 tojás sárgája
35 g liszt
3 dl édes muskotályos bor
1 narancs leve és reszelt héja
150 g cukor
1 rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
4,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
Díszítéshez:
mandulaforgács
fehér csokoládé forgács
cukrozott narancs

A tojássárgáját a liszttel és egy kevés hideg borral simára keverjük.
A maradék bort, a cukrot és a narancs levét felforraljuk a fűszerekkel, de ügyeljünk rá, hogy ne főzzük. Kiszedjük belőle a fűszereket, és a tojásos keverékre szedünk egy keveset a forró borból. Elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a tojásos krémet beleöntjük a borba. Néhány perc állandó kevergetés mellett besűrítjük. Vízfürdőbe állítva lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, beleforgatjuk a boros krémet és a reszelt narancshéjat.
A piskótalapot ketté vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém kétharmadával, majd ráborítjuk a másik tortalapot.
A maradék krémmel bevonjuk az egész tortát, és megszórjuk mandula- és csokoládéforgáccsal, illetve cukrozott naranccsal.
Legjobb a tálalás előtti napon elkészíteni, és fogyasztásig hűtőben tárolni.
Kis karácsony, nagy karácsony...
inkább kicsi, de kalács azért akad!

Avokádóhabbal töltött füstölt lazac

Az idei karácsonyi menü első fogása ez a gyors, finom és különleges hideg előétel volt. A fotót a tíz éves unokaöcsém készítette, aki az érkezés után azonnal magához kaparintotta a fényképezőgépemet, és azzal dokumentálta az ünnep pillanatait.

Hozzávalók:
8 szelet füstölt lazac
1 avokádó
1 dl tejszínhab
3 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
só, bors
kapor, chili
Díszítéshez:
főtt garnéla
kaviár
rukkola
citrom
olívaolaj

Az avokádót félbe vágjuk, magját kivesszük és húsát kikaparjuk a héjából. Nagyon finomra aprítjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, majonézzel, tejföllel, mustárral, sóval és borssal ízesítjük. Belekeverjük az avokádót, kaporral és chilivel fűszerezzük.
A füstölt lazac szeletekre halmozzuk az avokádós tejszínhabot, majd feltekerjük őket.
Tálalás: egy lapos üvegtál aljára szórjuk a rukkolát, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.
Elhelyezzük rajta a lazactekercseket és kaviárral, garnélával, citromszeletekkel díszítjük.
a vidám fotós

2012. december 28., péntek

Zserbó bonbon

Megfogadtam, hogy idén nem gyártok bonbont. Szerencsére megszegtem ezt a fogadalmamat...

Hozzávalók:
200 g darált dió
2 evőkanál sárgabaracklekvár
2 teáskanál méz
1 evőkanál porcukor
6-8 aszalt sárgabarack apróra vágva
100 g étcsokoládé

A csokoládé kivételével minden alapanyagot alaposan összekeverünk. A masszából nedves kézzel kis golyókat gyúrunk, majd 5 percre a fagyasztóba tesszük őket.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ebben mártjuk meg a diós golyókat.
Sütőpapírra tesszük őket, és hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Ha egyesével szép papírba csomagoljuk, szaloncukorként fellógathatjuk a karácsonyfára.

2012. december 23., vasárnap

Karácsonyi üdvözlet

„Élni annyi, mint szeretni.
Szeretni látni és megmutatni,
érezni és érzékeltetni,
meghallani és meghallgatni,
magasba szállni és fölröpíteni,
kinyílni és felnyitni,
megérteni és megértetni,
együtt érezni és eggyé olvadni
- és tudni, hogy a szeretet a legmagasabb rendű alkotás.”
- Tatiosz: Az élet értelme -

 BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK, SZERETETTEL:

Eszter
Levin módra

2012. december 20., csütörtök

Karácsonyi muffin, avagy a világ leglassabban készülő süteménye

Hallottatok már olyan süteményről, ami majdnem másfél év alatt készül el? Nem? Pedig van ilyen! Éppen most pályázok vele a Guinness-be...
Na jó, maga a muffin roppant egyszerű, a hiba az én készülékemben (fejemben) volt.
Egyszerűen megfeledkeztem a megígért süteményről. De hát mire való a karácsony, ha nem arra, hogy az ember jóvá tegye a hibáit?
Így elkészült végre ez a valódi gyerek-álom sütemény. Mint a Mikulás zsákjában, ebben is van minden jó, ha nem is piros alma meg mogyoró, de illatos mézeskalács-fűszer, puha marcipán és színes-ropogós cukor.

Kedves Gergő, ezúton is köszönöm a türelmet! Kívánok Neked és családodnak békés-édes karácsonyt!

Hozzávalók:
60 g vaj
30 g cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál méz
csipet só
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál kakaópor
1/2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
130 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál darált mandula vagy dió
100 g marcipán
2 evőkanál sárgabaracklekvár
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál citrom- vagy narancslé
karácsonyi díszítőcukor

A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és mézzel habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojást és a tejet.
A lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a fűszerkeverékkel, majd fokozatosan a vajas masszához adjuk. Legvégén belekeverjük a mandulát.
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
A masszát a muffinos tepsi mélyedéseibe kanalazzuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A marcipánt két sütőpapír között kinyújtjuk és köröket szúrunk ki belőle.
A kihűlt muffinokat félbe vágjuk. Az alsót megkenjük lekvárral, erre jön egy marcipánkorong, majd újabb adag lekvárral ráragasztjuk a tetejüket.
A citromlevet elkeverjük porcukorral, bevonjuk a muffinok tetejét, végül megszórjuk díszítőcukorral.

2012. december 16., vasárnap

Asztrológus, ha mézeskalácsot süt...

...akkor ez az eredmény kerekedik...
Az eredeti recept is nagyon finom (nagynéném specialitása), de én felturbóztam egy kis naranccsal és mandulával. Karácsony reggeli kávéhoz nélkülözhetetlen!

Hozzávalók:
450 g liszt
350 g porcukor
150 g méz
3 tojás
1 csapott evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
2-3 evőkanál mandulaforgács
1-2 evőkanál kandírozott narancs
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
1 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 evőkanál étkezési keményítő

A lisztet 200 g porcukorral, a fűszerkeverékkel, sóval és szódabikarbónával alaposan elkeverjük.
Közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük a mézet, 2 egész tojást és egy tojás sárgáját, végül a mandulát és a narancsot.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és letakarva, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző formákat szúrunk ki belőle.
180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
A süteményt sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A megmaradt tojásfehérjét félkeményre verjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert maradék (150 g) porcukrot, végül pedig a citromlevet.
A mázat erős nejlonzacskóba töltjük, aminek a végét picit kivágjuk. Ezzel rajzolunk mintát a kihűlt mézeskalácsfigurákra.

2012. december 12., szerda

Karácsonyi polenta, avagy a puliszka reneszánsza

Gyerekkoromban a karácsonyt a megszokások megnyugtató rutinja jellemezte. Szenteste előtt két nappal a Fény utcai piacról hazaszállított ponty vette birtokba a fürdőkádat. Vidáman fickándozott, a zsúfolt halkereskedői akvárium szűkössége után a kád császárának képzelte magát. Ám az önkényuralmak véres véget érnek, a hal feje hóba hullott az ünnep reggelén.
Pár elmorzsolt könnycsepp után indult az izzó-őrület. Akármilyen gondosan csomagoltuk el Vízkeresztkor az égőket, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva 353 nap alatt gordiuszi gombolyaggá gubancolódtak. Mitológiai fordulatokkal teli munka következett: Nagy Sándor leleményessége Sziszüphosz kitartásával ötvöződött benne. A diadalt az izzósor konnektorba illesztésének pillanata törte le: a fénykígyó első próbálkozásra sosem ragyogott fel. Ilyenkor jött apukám a fázisceruzával és a sci-fibe illő rejtély megfejtésével. Akárhonnan kezdte keresni a bűnös izzót, az mindig az ellenkező oldalon tartózkodott. A vicces/idegőrlő folyamat alatt anyukám a bejglit sütötte, nagymamám a szaloncukrokat kötözte. Így először a székek háttámlái és a fotel karfái öltöztek ünnepi díszbe.
Forgatókönyv szerint a fenyőfa talpba kalapálása majd családi vita következett. A téma: milyen sorrendbe kerüljenek a fára a díszek. Az izzó-gömb-szaloncukor verzió csapott össze a gömb-szaloncukor-izzó felállással. Praktikus és tradicionális elvek ütköztek. Bár nagyi szempontjából lényegtelen volt, hol helyezkedtek el a zselés cukorkák, mivel zsebtolvajos kézügyességgel lopkodta ki azokat, s a háborítatlanság látszatát keltve csomagolta vissza az üres papírosokat.
Az este leszállt, az ablak mögött hó ragyogott, a fenyőt karácsonyfává koronázta a csúcsdísz, és amint ez az utolsó mozaikdarabka is a helyére illeszkedett, úgy változott át egyik pillanatról a másikra az előkészületek őrülete az ünnep varázslatává...

Szerettem azokat a régi karácsonyokat, s bár sok minden más lett az évek alatt, rajongásom az angyalünnepért, mit sem változott. A hó fakóbb lett, az izzófelrakás egyszerűbb, a családi létszám kicsit kevesebb, kicsit több, az ajándékvárás izgalma helyett pedig ma már a menütervezés lelkesedése hajt. Ezért már most kísérletezgetek.
A szálkáktól hemzsegő rántott hal igazán nem hiányzik. De a csengettyűt megszólaltató titokzatos angyalok után vágyakozom...

Hozzávalók:
200 g kukoricadara
4 dl víz
2 dl tej
kevés só
2 evőkanál vaj

A vizet és a tejet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve úgy 10 percig főzzük, míg a massza elválik az edény faláról. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a vajat.
Ötletek a tálaláshoz:
- A puliszkát öntsük bele egy tűzálló tálba, és szúrjunk ki belőle csillagformákat. Kevés vajon pirítsuk aranybarnára.
- A masszát önthetjük fóliával bélelt őzgerincformába is, majd abból kiborítva langyosan szeleteljük.
- Keverhetünk bele juhtúrót, színes, apró kockára vágott kaliforniai paprikát.
- Tepsiben is süthetjük, tetejére szórhatunk pirított hagymát, sült szalonnát.
- Édes változatába cukor és fahéj kerül, ami lekvárral kínálva kerül a tányérra.


2012. december 5., szerda

Burgonyakéregben sült krémes brokkoli

A rakott egytálétel-fotózás életem nagy kihívásai közé tartozik. Még sosem sikerült csábító fényképet készíteni róluk, így kénytelen vagyok az ínycsiklandó képek helyett a fantáziátokra hagyatkozni.
Az alsó réteg tejmártásban fürdőző zöldség, ami a besameltől válik selymessé, és önfeledten olvadozik az ember szájában. Ezt szemérmesen fedi be a burgonyatakaró, ami a füstölt sajttól vagy a parmezántól lesz igazán karakteres. A teteje ropogósra pirult, ahogy pedig lefelé kanalazzuk magunkat egyre krémesebb ízekre bukkanunk.
Ha ettől a leírástól (vagy netán a képtől) kedvet kaptál a kipróbálásra, sült hús vagy hal mellé köretnek ajánlom, de frissen-forrón, salátával tálalva, önálló fogásként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
1 kis brokkoli
(adhatunk hozzá más zöldségeket is, gombát, sárgarépát, karfiolt, zöldbabot - úgy gazdagabb és színesebb lesz az ételünk)
4 közepes burgonya
3 evőkanál vaj
3 evőkanál tejföl vagy joghurt
4 evőkanál reszelt sajt (parmezán vagy füstölt sajt)
1 evőkanál liszt
tej
só, bors
szerecsendió
metélőhagyma

A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Szűrőn lecsepegtetjük, és összedaraboljuk.
(Ha többféle zöldséget használunk, a gomba kivételével, azokat is együtt főzzük vele. A gombát kevés vajon megdinszteljük.)
1 evőkanál vajból, lisztből és tejből tejmártást készítünk, sóval, borssal, csipet szerecsendióval és metélőhagymával ízesítjük. (Ha egy fej brokkolinál több zöldséget használunk, a besamelből is többet készítsünk.)
Beleforgatjuk a zöldségeket.
A megtisztított, felkockázott burgonyát szintén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és a maradék két evőkanál vajjal pürésítjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a sajt felét. Sózzuk, borsozzuk.
Egy kivajazott tűzálló tálba öntjük a mártásos brokkolit, rásimítjuk a burgonyapürét. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot és 200°C-os sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.