2013. április 30., kedd

Öreg ember ül a kenyéren - Skagenröra

Már megint ugyanott vendégeskedtünk, ahonnan tavaly szereztem egy Kísértetiesen finom csokitorta receptet. Érdekes, hogy pont Halloween alkalmából ebédeltünk ott, most pedig - éppen fél évre rá Walpurgis-éj van, vagyis két egymással szemben álló ünnep. (Bár lehet, hogy ennek a ténynek az érdekessége csupán szakmai ártalom...)

Az előétel egy finom szendvicsféle volt, amit valahogy viccesen úgy fordítottunk le, hogy "Öreg ember ül a kenyéren". Maga a "skagenröra" egy változatosan elkészíthető szendvicskrém - pontosabban egyveleg - amibe kerülhet garnéla, füstölt lazac, egyéb halfélék, majonéz, kapor, tejföl, hagyma, citrom.
Ezt pirított kenyéren, illetve avokádóba, sült krumpliba töltve fogyasztják.

Hozzávalók:
4 db főtt tojás
1 fej vöröshagyma
6 szelet ajóka
2-3 evőkanál az ajóka levéből
1 dl felvert tejszín
durvára őrölt fekete bors
toast kenyér
díszítésnek: salátalevél, koktélparadicsom, friss kapor, citromkarika

A tojást, a vöröshagymát és az ajókát felaprítjuk, összekeverjük, az ajóka ecetes levével fellazítjuk, borssal ízesítjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
A megpirított toast kenyérből egy pohárral vagy egy nagyobb pogácsaszaggatóval körformát szúrunk ki, ráhalmozzuk a szendvicskrémet, majd díszítve tányérra tesszük.

A főétel kagylós metélt volt, ennek a pontos receptjét nem sikerült megszereznem. Volt benne spenótos metélt, fehérbor, főzőtejszín, frissen főtt feketekagyló és apró rákok.
Csak annyit mondhatok, mindkettő isteni finom volt, és ehhez jött még a mennyei desszert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése