2013. március 31., vasárnap

Sós, húsvéti kalács

Idén húsvétkor végre megpróbálkoztam a sós kaláccsal. Limara receptjéből indultam ki, ez lett belőle. Finom puha, foszlós. Jövőre megismétlem!
Boldog Húsvéti Ünnepet!

Hozzávalók:
500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1 csapott evőkanál só
2-3 evőkanál libazsír
1 tojás

Fél bögre langyos, cukros tejbe szórjuk az élesztőt, összekeverjük és felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük sóval, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd hozzáadunk egy evőkanál zsírt. Addig dagasztjuk, míg közepesen kemény, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, három egyenlő darabra vágjuk. Hosszú téglalapra nyújtjuk őket, megkenjük a maradék zsírral, majd feltekerjük őket. Végül copf-szerűen összefonjuk a tésztatekercseket.
Sütőpapírral borított tepsire tesszük, és újra duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A kalácsot megkenjük felvert tojással, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
felülnézetből

Húsvéti sonkakrém

Variáció a szokásos húsvéti sonka-tojásra. Nem is igazán recept, csak egy ötlet.
Daráljuk meg a füstölt sonkát (2-3 szelet) és egy főtt tojást. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál vajat, frissen őrölt fekete borsot, őrölt köményt, csipetnyi chilit, petrezselymet és kakukkfüvet. Én nem sóztam külön, mert a sonka elég sós volt. Végül keverjünk hozzá annyi majonézt, hogy jól kenhető legyen.
Kínálhatjuk sós kalácson is.

2013. március 17., vasárnap

Málnás dobos torta

Unokaöcsém az elmúlt két évben epres-csokis kombinációt kért szülinapjára. (Az egyik az Epres csokoládétorta, a másik Osztrák csokoládétorta eperrel).
Idén azonban már nem tudtam tovább variálni, így valami újdonsággal kellett előállnia. Gondolkodás nélkül vágta rá: akkor legyen málnás dobos torta. A nagy klasszikusból házilag is könnyen elkészíthető torta született. Az alapja piskóta, a krémje édesen kakaós, a gyümölcstől üdítő, a karamelltől ropogós. Jó ötlet volt!
Boldog szülinapot, Peti!

Hozzávalók:
5 tojásból piskóta
1/2 liter tej
70 g liszt
3 evőkanál kakaópor
175 g vaj
250 g porcukor
300 g friss vagy fagyasztott málna
4 evőkanál krisálycukor

Ha fagyasztott málnát használunk felolvasztjuk.
A tejet, a lisztet és a kakaóport csomómentesre keverjük, felforraljuk és sűrű krémmé főzzük. Félretesszük és teljesen lehűtjük. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd kanalanként beleforgatjuk a hideg kakaós krémet.
Ötfelé vágjuk a tortát. A felső lapot bevonjuk karamellel. Ehhez a kristálycukrot felolvasztjuk, sötét karamellé pirítjuk, majd a piskótalapra öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk rajta, és felszeleteljük.
Összeállítjuk a tortát. A lapokat megkenjük krémmel, megszórjuk málnával. A tortát kívülről is krémmel borítjuk, végül a tetején elrendezzük a karamelles piskótaszeleteket.

Alapreceptek: PISKÓTA

Születésnapi tortagyár lettem. Sorozatban készülnek a megrendelt (ilyet kérek) és a meglepetés (azt kapod, amihez épp kedvem van) sütemények.
Az egyik legkedveltebb alaptésztám a piskóta, mert tejszínnel, gyümölccsel, csokoládéval, vajas krémmel, túróval töltve is finom. Ráadásul roppant egyszerű elkészíteni. Az arányok a torta méreteivel egyenes arányban könnyedén változtathatók, mivel 1 tojás = 1 kanál liszt / 1 kanál cukor mértékegységgel készül. Íme:

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
5 tojás
5 csapott evőkanál cukor
5 evőkanál meleg víz vagy narancslé
5 púpozott evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
csipet só

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgához adjuk a vizet és a cukrot és fehéredésig keverjük. Evőkanalanként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot. (Ezt ne gépi habverővel tegyük meg, mert összetörik a hab!)
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, majd sütőbe tesszük.
Az első 10 percben ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót, mert a tészta összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Szúrjunk a közepébe egy hústűt vagy fogpiszkálót, és ha száraz marad, a torta készen van.
Zárjuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk bent hűlni a tortát.

2013. március 3., vasárnap

Sós mogyorós grillázstorta

Ez az időszak tele van születésnapokkal, ma épp anyukámat ünnepeltük. Tegnap, miközben a tortát készítettem, még fogalmam sem volt, mi lesz a vége. Nagyon gyorsan kellett dolgoznom, és menet közben alakítottam a receptet, de azért igyekeztem megjegyezni, mit is csinálok.
Az eredmény kifejezetten finom lett: tömör, csokoládés sütemény-alap, rajta a pikáns sós mogyorós grillázskrém, a tetején pedig finom tejszínhab. Én is ilyet kérek a szülinapomra! :)

Hozzávalók a brownie-tortaalaphoz:
130 g étcsokoládé
120 g vaj
180 g cukor
2 tojás
160 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
csipet só

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A darabokra tördelt csokoládét és vajat vízgőz felett felolvasztjuk.
A tojásokat, a cukrot és a sót habosra keverjük. Beleforgatjuk a langyosra hűtött vajas csokoládét, végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát, és 30 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, ha a tészta belseje még lágy.)

felülnézetből

A sós mogyorós grillázs-krémhez:
30 g durvára darált sós mogyoró
200 g cukor
30 g vaj
200 ml tejszín

A cukor karamellé olvasztjuk. Belekeverjük a mogyorót, a vajat, végül a tejszín felével sűrű krémmé forraljuk.
Lehűtjük.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a grillázskrémet.

Továbbá:
200 ml tejszín
porcukor
csokoládéforgács

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük.

Összeállítjuk a tortát. A brownie-alapot bevonjuk a grillázskrémmel, majd a tejszínhabbal, végül megszórjuk csokoládéforgáccsal.
az ünnepelttel ♥