2013. május 29., szerda

Spanyol burgonya

Ha a Földközi tenger melege, napsütése és életvidámsága nem jön hozzám, akkor kénytelen vagyok én lépéseket tenni a mediterráneum felé. Egy spanyol egytálétel formájában.
Persze lenne még ötletem, hogyan varázsoljak magam köré vérforraló spanyol hangulatot, de jelen pillanatban csak egy ebédrevalót tudtam előrántani a hűtőszekrényemből. Csinos hispán flamencotáncosokat ugyanis nem tartok itthon.

Hozzávalók 2 személyre:
300 g apró szemű újburgonya
1 nagy fej fehér hagyma
1 zöld vagy piros húsú paprika
1 cukkini
1 érett paradicsom
3 dl zöldségleves (vagy 3 dl víz és 1 zöldségleves kocka)
1 teáskanál mustár
1 dl hámozott, passzírozott paradicsom (most maradék bolognai szószt használtam, így is finom lett, de ezt csak az utolsó 10 percben kevertem a zöldségekhez)
olívaolaj
só, bors
csípős pirospaprika
fűszerkömény
petrezselyem

A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, a burgonyát alaposan megmossuk, és elnegyedeljük.
Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát és a krumplit és 4-5 percig kevergetve pirítjuk.
A cukkinit előbb félbe, majd félkarikákra, a paprikát csíkokra vágjuk, majd a serpenyőbe tesszük. További 4-5 percig pirítjuk a zöldségeket.
A paradicsomot nagyobb darabokra vágva hozzákeverjük, mustárral, paprikával, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, felöntjük a levessel és a paradicsommal.
Felforraljuk, majd kis lángon 35-40 percig főzzük. Akkor jó, ha a burgonya megpuhult és a levet magukba szívták a zöldségek. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Friss, puha kenyérrel vagy tortillával kínáljuk.

2013. május 26., vasárnap

Prinsesstårta - hercegnőtorta

Huszonöt évesen minden lány hercegnő. Hamvas, bájos, üde és szabadosan ártatlan.
Hajaj, rég volt szép idők... Bezzeg akkor senki nem sütött nekem ilyen tortát, kénytelen leszek tíz évvel később hercegnővé avatni magamat. :)
De most egy valóban negyed évszázados szülinapjára készült ez a hagyományos svéd sütemény.
Piskóta, vaníliakrém, pikáns lekvár és zöld marcipán királyi házassága.
A recept először 1930-ban jelent meg egy szakácskönyvben, a torta népszerűsége Svédországban azóta sem csökkent.

Hozzávalók:
4 tojásból piskóta
2 tojás sárgája
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 púpos evőkanál liszt
3 dl tejszín
fél csomag habfixáló por
piros bogyós lekvár (málna, ribizli)
200 g zöld marcipán
porcukor

A piskótát vágjuk három részre.
A krémhez keverjük el a tojássárgáját a kétféle cukorral, a liszttel, majd lassan öntsük hozzá a tejet. Keverjük csomómentesre, majd vízgőz felett főzzük sűrű krémmé.
2 dl tejszín verjünk kemény habbá, majd forgassuk a kihűlt vaníliakrémhez. Tegyük 20 percre hűtőszekrénybe.
Az alsó piskótalapot kenjük meg lekvárral, vaníliakrémmel, ismételjük meg, majd az utolsó piskótalappal fedjük be a tortát.
A maradék 1 dl tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát.
A marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki, tekerjük fel a sodrófára és óvatosan burkoljuk be vele a tortát.
Végül szórjuk meg porcukorral.
Díszíthetjük még rózsaszín marcipánrózsával is.

2013. május 23., csütörtök

Kapros-citromos húszperces: alufóliában sült hal


Nem vagyok vallásos, így az étkezések előtt mellőzöm az asztali áldást.
De ilyen ebédek kapcsán hálámat és csodálatomat fejezem ki a Világmindenség felé, hogy ilyen egyszerű dolgokban - mint a kapor és a citrom, hal és újburgonya - megmutatkozhat a tökéletessége. Pláne, hogy húsz perc alatt varázsolhatjuk az asztalra.

Hozzávalók személyenként:
egy szelet fehér húsú halfilé (a képen cápaharcsa)
4-5 szem újburgonya
4-5 gerezd fokhagyma
fél citrom
1 kávéskanál mustár
olívaolaj
só, bors
friss kapor

Ha fagyasztott halat használunk, előző nap vegyük ki a mélyhűtőből, olvasszuk ki, majd itassuk le róla a felesleges vizet. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kaporral, öntözzük meg egy kevés citromlével és a héjas fokhagymákkal együtt csomagoljuk be szorosan alufóliába. 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük szaftos-puhára.
A megmosott újkrumplit sós vízben főzzük puhára.
A mustárt keverjük össze sóval, borssal, citromlével, olívaolajjal. Ebbe szedjük bele a lecsepegtetett forró burgonyát és alaposan forgassuk össze.

2013. május 22., szerda

Bizarr viszony: epres csirkesaláta

Epres csirkesaláta hozzávalói: eper, csirke és saláta. Tényleg ennyi. Egyszerű és újszerű.
Régebben ódzkodtam mindenféle hús-gyümölcs liezontól, ma már frivolabban közelítek ehhez a kérdéshez. Pontosabban egy szűz óta... Félreértés ne essék, szűzpecsenyéről van szó, amihez az Öreg Harangban isteni szőlős-körtés kevert salátát készítettek nekünk a tavalyi szerelemünnep (Beltane) tiszteletére.

Ennek az epres változatnak az alapja jégsaláta, de adhatunk hozzá még uborkát is.
Ha van, akkor a friss bazsalikomlevél is kellemes kísérője lehet az epernek, de a hagyma, paradicsom most inkább kerülendő, csak elrontanák az összképet.
Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, balzsamecettel (én erdei gyümölcs ízesítésűt használtam).
Sült csirkéből a maradék is jó, én is az előző napi ebéd kicsontozott combját aprítottam fel.
Erre jön a friss, illatos és zamatosan édes eper, végül a balzsamecet-szósz.

2013. május 9., csütörtök

Skandináv pompos, avagy füstölt lazacos pizza

A pizza nálam szinte mindig maradékból készül. Néha igen meglepő maradékokból, s egy háromhetes svéd túra után mi más lenne a hűtőmben, mint a kézipoggyászban hazacipelt füstölt lazac?!
Annyira karakteres az íze, hogy csak egy kis hagymát meg kaprot adtam hozzá és citromolajjal  permeteztem meg.
Tökéletes választás mellé egy pohár lazacrózsaszín rosé.

Hozzávalók:
1 adag pizzatészta
3-4 szelet füstölt lazac
1 fej fehér hagyma
fél csokor friss kapor
1,5 dl tejföl
10-15 dkg reszelt sajt
só, bors
olaj

A tésztát kinyújtjuk, pizzatepsibe terítjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A hagymát félkarikákra szeleteljük és egy kevés olajon megdinszteljük. Lezárjuk a tüzet, és hozzákeverjük a tejfölt. Sóval, borssal, aprított kaporral ízesítjük. Ezzel kenjük meg a pizzalapot.
A lazacot csíkokra vágjuk, és elrendezzük a tészta tetején. Adhatunk hozzá egy kevés kapribogyót, olajbogyót vagy meglocsolhatjuk egy kevés citromos olajjal.
Rászórjuk a sajtot és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2013. május 1., szerda

Citromfagylalt-torta - Citronglass tårta

Az svéd ünnepi ebédünk desszertje citromfagylalt-torta volt. Elkészítése nem igényel fagylaltgépet, mégis finom, selymes állagú, frissítő krémfagylaltot kapunk.
Külön érdekessége a tortának, hogy az alapja nem egyszerű keksz, hanem cantuccini, vagyis mandulával ízesített olasz aprósütemény. (Amit egyszer már készítettem, de amikor be akartam linkelni, szőrén-szálán eltűnt a blogról. Lehet, hogy valami tévedés folytán fel sem került?!)

Hozzávalók:
150 g cantuccini
50 g vaj
2 tojássárgája
1,5 dl cukor
0,5 dl glükózszirup
1 citrom
3 dl tejszín
2 dl görög joghurt
250 g friss eper

A cantuccinit össztörjük, hozzákeverjük a vajat és egy kapcsos peremű tortaforma aljába nyomkodjuk.
A tojássárgáját felverjük a cukorral, hozzáadjuk a szirupot, a citrom reszelt héját.
A tejszínt kemény habbá verjük és a tojásos krémhez forgatjuk. Belekeverjük a joghurtot, és attól függően, mennyire szeretjük savanykásan, 2-3 vagy még több evőkanál citromlevet.
Legalább 3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt leemeljük a forma peremét, és a tortát eperrel díszítjük.
az én verzióm